Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει τελικά να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη μετά τη λήξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
«Αρχικά, η Γάζα δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιη εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, καμία επανακατάληψη, καμία πολιορκία ή αποκλεισμός και καμία μείωση του εδάφους. Και μετά το τέλος αυτού του πολέμου, οι φωνές του παλαιστινιακού λαού και οι φιλοδοξίες του πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της διακυβέρνησης μετά την κρίση στη Γάζα» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης στην Washington Post.
«Η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να επανενωθούν κάτω από μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, κάτω από μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς όλοι εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών. Κατέστησα σαφές στους ηγέτες του Ισραήλ ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι διαπράττουν τη βία πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης βίζας κατά των εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη.
«Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα, καμία επανακατάληψη, καμία πολιορκία ή αποκλεισμός και καμία μείωση του εδάφους», σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Μέσω του άρθρου του ο Μπάιντεν επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γάζα μόλις τελειώσει η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει από την πλευρά του, ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τη «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στη Γάζα «για το άμεσο μέλλον».
«Από την αρχή, η κυβέρνησή μου ζήτησε το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αθώων ζωών και να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η βοήθεια προς τη Γάζα διακόπηκε και τα αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων μειώθηκαν γρήγορα.
»Στο πλαίσιο του ταξιδιού μου στο Ισραήλ, συνεργάστηκα στενά με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Αιγύπτου για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την επανέναρξη της παράδοσης ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Μέσα σε λίγες μέρες, φορτηγά με προμήθειες άρχισαν και πάλι να περνούν τα σύνορα. Σήμερα, σχεδόν 100 φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στη Γάζα από την Αίγυπτο κάθε μέρα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τη ροή της βοήθειας πολλαπλάσια» αναφέρει ο Μπάιντεν.
«Υποστήριξα επίσης την άποψη για ανθρωπιστικές παύσεις στη σύγκρουση για να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν από περιοχές ενεργών μαχών και για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη. Το Ισραήλ έκανε το πρόσθετο βήμα για να δημιουργήσει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να εφαρμόσει καθημερινές τετράωρες παύσεις στις μάχες στη βόρεια Γάζα για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους αμάχους να διαφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές στο νότο» σημείωνει σε άλλο σημείο του άρθρου του.
Η Δυτική Όχθη, όπου ζουν 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, είναι σε συναγερμό για περισσότερους από 18 μήνες, προκαλώντας αυξανόμενη διεθνή ανησυχία καθώς η βία έχει κλιμακωθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Με πληροφορίες της Washington Post/Reuters