Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει τη δημοτικότητά του, με την εμπιστοσύνη των πολιτών να παρουσιάζει μειωμένα ποσοστά.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας από το Pew Research Center - της πρώτης που διεξάγεται από το 2019- δείχνουν ότι επικρατεί η αρνητική εικόνα των πολιτών για την κυβέρνηση του Ερντογάν και ο αριθμός όσων διάκεινται δυσχερώς προς τη θητεία και την επιρροή του στη χώρα, είναι μεγαλύτερος πια από εκείνο των υποστηρικτών του, οι οποίοι, ωστόσο, εξακολουθούν να συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό.
Η εμπιστοσύνη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειωθεί σημαντικά, με το 55% των Τούρκων να έχουν αρνητική γνώμη για τη θητεία του και το 43% θετική. Η έρευνα διεξήχθη, με σκοπό να αποτυπωθεί η γνώμη των Τούρκων πολιτών, γύρω από την κυβέρνηση και τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες.
Τέλος, υπερτονίζεται η εμπιστοσύνη της μεγάλης μερίδας του κόσμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό.
Το 55% διάκειται αρνητικά για την προεδρεία Ερντογάν
Αναλυτικά, το 55% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον Ερντογάν, ενώ το 43% έχει θετική γνώμη, σημειώνοντας μείωση κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 όσον αφορά την εύνοια στο πρόσωπό του. Η έρευνα του 2017 διεξήχθη οκτώ μήνες αφότου ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του επιβίωσαν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Όσο για το ηλικιακό υπόβαθρο των υποστηρικτών του Ερντογαν και της κυβέρνησης, πρόκειται για ανθρώπους άνω 50 ετών σε αντίθεση με τους ενήλικες μεταξύ 18 και 34 ετών.
Τι πιστεύουν οι πολίτες για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία
- Σχεδόν οι μισοί, το 51%, δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων
- Το 53% δεν έχει εμπιστοσύνη στην έκβαση των προεδρικών εκλογών του Μαΐου 2023, ότι δηλαδή διεξήχθησαν δίκαια και με ακρίβεια
- Το 61% των Τούρκων δεν είναι πεπεισμένο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστεί για μελλοντικές φυσικές καταστροφές
- Τα δύο τρίτα των Τούρκων είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία στη χώρα τους. Αλλά η ίδια η δημοκρατία - τόσο στην αντιπροσωπευτική όσο και στην άμεση μορφή της - εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλές ζητούμενο
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν θετικό αντίκτυπο για την πλειοψηφία
Στην Τουρκία, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αστυνομία και ο στρατός έχουν θετικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία (με ποσοστά 78% και 62%, αντίστοιχα).
Όσον αφορά τις εντάσεις στην κοινωνίας, οι Τούρκοι παρατηρούν ιδιαίτερα έντονες συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων που υποστηρίζουν διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Την ίδια ώρα, λιγότεροι Τούρκοι - αν και εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία- λένε ότι υπάρχουν έντονες συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική εθνική ταυτότητα. Σημειώνεται, ότι σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι μουσουλμάνοι, περίπου οι μισοί ενήλικες (47%) λένε ότι υπάρχουν έντονες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων οι οποίοι στηρίζουν διαφορετικές θρησκείες.
Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες, οι Τούρκοι αξιολογούν ως επί το πλείστον αρνητικά άλλες χώρες και τους ηγέτες τους. Οι πλειοψηφίες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία και οι περισσότεροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους αντίστοιχους προέδρους. Οι Τούρκοι δείχνουν επίσης ελλιπή εμπιστοσύνη σε άλλους διεθνείς πολιτικούς ηγέτες - συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στο ΝΑΤΟ και περισσότερο Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό των Τούρκων με θετική άποψη για την ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες από το 2019. Και η πλειοψηφία των Τούρκων (56%) τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.