Η κατάθλιψη στον πληθυσμό της Ευρώπης, έγινε αντικείμενο νέας στατιστικής μελέτης, με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας, για το τι ακριβώς ισχύει σήμερα σε σχέση με πριν την πανδημία.
Η Γαλλία ενδέχεται να είχε το υψηλότερο επίπεδο κατάθλιψης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών πριν από την πανδημία, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση έρευνας για την υγεία του 2019 σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η ανάλυση από τον στατιστικό βραχίονα των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλίας (DREES) διαπίστωσε ότι το ποσοστό κατάθλιψης στη Γαλλία ήταν περίπου 11% πριν από την πανδημία, το οποίο ήταν το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Κατάθλιψη στην Ευρώπη: Τι εξέτασαν οι μελετητές
Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας, η οποία διεξάγεται κάθε έξι χρόνια, και περιελάμβανε περίπου 300.000 άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Σερβία.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η DREES χρησιμοποίησε την έρευνα του 2019 για τη μέτρηση της κατάθλιψης και ο επιπολασμός εκτιμήθηκε με βάση οκτώ ερωτήσεις από το Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών.
Έρχεται καθώς πολλαπλές μελέτες έχουν επισημάνει μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στα χρόνια μετά την πανδημία του COVID-19, ιδίως μεταξύ των νέων στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εκείνο που εξέτασαν οι μελετητές, ήταν «αν το άτομο είχε υποφέρει ή όχι από καταθλιπτικά σύνδρομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες με βάση μια σειρά κριτηρίων», όπως δήλωσε στο Euronews Health η Lisa Troy, συγγραφέας της μελέτης από το τμήμα Έρευνας και Διεθνών Μελετών.
Η νέα έκθεση της DREES επικεντρώθηκε επίσης στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών και στους ηλικιωμένους ηλικίας 70 ετών και άνω.
Κατάθλιψη: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο την Ευρώπη
Η Jocelyne Caboche, ομότιμη διευθύντρια έρευνας στο εργαστήριο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Neuro-SU) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), δήλωσε: «Ενώ λαμβάνουμε σχετικά καλή φροντίδα όσον αφορά την υγεία και την εκπαίδευση, χρειάζεται ακόμη να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τη φροντίδα των ηλικιωμένων».
Συγχρόνως, επισήμανε την αναγκαιότητα να προωθηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις στην ψυχιατρική και θεραπευτική καινοτομία, προς επίλυση του προβλήματος.
Η νέα ανάλυση παρατήρησε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης καταγράφηκαν κυρίως στις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.
Κατάθλιψη: Πιο ευάλωτοι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας
Παράλληλα, ενώ η κατάθλιψη εμφανίζεται σπανίως στους νεότερους από τις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, είναι πιο συχνή στους ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με την αναφορά.
Για παράδειγμα, τα ποσοστά κατάθλιψης ξεπερνούν το 15% στους ηλικιωμένους στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Κροατία.
Ακόμη, οι ηλικιωμένες γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Στις χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, όπου πολλοί ηλικιωμένοι δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι σε κακή κατάσταση, παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Για παράδειγμα, στην Κροατία και τη Λετονία, όπου περίπου το 40% των ηλικιωμένων αναφέρουν κακή υγεία, τα ποσοστά κατάθλιψης φτάνουν το 16% και το 9% αντίστοιχα.
Η κοινωνική απομόνωση και η χηρεία αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους.
Κατάθλιψη: Τα στοιχεία για τους νεότερους Ευρωπαίους πολίτες
Όσον αφορά τους νεότερους Ευρωπαίους πολίτες, τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης παρατηρούνται στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αντίθετα, τα ποσοστά αυτά σημειώνονται χαμηλότερα στις χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης.
Στις χώρες με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης στους νέους, η κατάσταση συσχετίστηκε με την κοινωνική απομόνωση, την απουσία επαγγελματικής δραστηριότητας ή εκπαίδευσης και το χαμηλό εισόδημα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο «προωθώντας επιβλαβείς κοινωνικές συγκρίσεις, ανησυχίες γύρω από την εικόνα του σώματος, ιδίως μεταξύ των κοριτσιών, μειώνοντας τη διάρκεια του ύπνου και αυξάνοντας τους κινδύνους της διαδικτυακής παρενόχλησης», επισήμαναν οι αναλυτές. Η κακή υγεία των νέων αύξησε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά περίπου 32 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έκθεση.
Με πληροφορίες από euronews.com