Τις επιβλαβείς επιπτώσεις που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση ενός «αθώου» χοτ ντογκ αποτυπώνουν στοιχεία επιστημονικής έρευνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, για κάθε ένα χοτ ντογκ που καταναλώνει κάποιος χάνει 36 λεπτά υγιούς ζωής. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 5.853 είδη τροφών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο επηρεάζουν το προσδόκιμο της ζωής.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε έναν δείκτη που υπολογίζει αν ένα τρόφιμο ωφελεί ή βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό, με βάση τα λεπτά υγιούς ζωής που προσθέτει ή αφαιρεί η κατανάλωση μίας μερίδα.
Το παράδειγμα της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και φρούτων ανέφερε στο CNN, o Olivier Jolliet, ένας από τους συντάκτες της έρευνας. «Για κάθε γραμμάριο επεξεργασμένου κρέατος χάνονται 0,45 λεπτά, ενώ αντίθετα καταναλώνοντας κάποιος την ίδια ποσότητα φρούτων κερδίσει 0,1 λεπτά ζωής».
Ατνίστοιχα, η έρευνα έδειξε ότι με 61 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος, χάνονται 27 λεπτά υγιούς ζωής. Μάλιστα, στην περίπτωση του χοτ ντογκ, όπου συνυπολογίζονται και τα συστατικά όπως το νάτριο και τα τρανς λιπαρά αφαιρούνται 36 λεπτά υγιούς ζωής.
Αντίθετα η κατανάλωση τροφών όπως οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα μη αμυλώδη λαχανικά, επιδρά θετικά στην υγεία.
Με πληροφορίες από CNN