Kαύσωνες, πόλεμος και απαγορεύσεις εξαγωγών απειλούν τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων

Kαύσωνες, πόλεμος και απαγορεύσεις εξαγωγών απειλούν τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Με τις ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα από τη Μεσόγειο έως τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι σοδειές, η παραγωγή φρούτων και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων δέχονται σοβαρές πιέσεις.

Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μόνο μία από τις απειλές για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ινδία που αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα ρυζιού, απαγόρευσε ορισμένες αποστολές του προϊόντος για να διατηρήσει τις εγχώριες τιμές υπό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εγκατέλειψε πρόσφατα τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, βομβαρδίζοντας μάλιστα υποδομές σε ουκρανικά λιμάνια και αποθήκες. 

Ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Όλα αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά και τις τιμές των τροφίμων δημιουργώντας τον κίνδυνο ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μιλάμε για ένα νέο πλήγμα στο εισόδημα των πολιτών, το οποίο ήδη έχει συμπιεστεί από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων μηνών.

«Όλοι μας εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε υπό καθεστώς πληθωρισμού», δήλωσε ο Τιμ Μπέντον, ειδικός σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας στο Chatham House στο Λονδίνο. «Παρόλο που ο πληθωρισμός υποχωρεί, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι τιμές πέφτουν. Σημαίνει απλώς ότι αυξάνονται πιο αργά», πρόσθεσε.

Η ακραία ζέστη σε τεράστιες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αποτελεί πλέον ακόμα μια πρόκληση σε μια ήδη δύσκολη χρονιά για τους αγρότες που είχαν να αντιμετωπίσουν παρατεταμένες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή, κάνει τόση ζέστη στη νότια Ευρώπη που οι αγελάδες παράγουν λιγότερο γάλα και οι ντομάτες καταστρέφονται. Οι συγκομιδές σιτηρών θα είναι επίσης πολύ μικρότερες, λόγω ξηρασίας. Αν και η πλήρης έκταση της ζημίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν οι δυσμενείς συνθήκες, υπάρχουν ήδη καταστροφές σε φρούτα και λαχανικά στη νότια Ευρώπη.

Στην Ασία, κινδυνεύουν οι σοδειές από τους ορυζώνες της Κίνας, ενώ στις ΗΠΑ οι συνθήκες για την καλλιέργεια ήταν οι χειρότερες εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές του ρυζιού στην Ασία έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό διετίας.

Οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται εν μέσω της ήδη δυσμενούς κατάστασης με τα τρόφιμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά και τους βομβαρδισμούς ουκρανικών αποθηκών με τρόφιμα. 

Στο επίκεντρο η παραγωγή και εξαγωγή ρυζιού

Την ίδια στιγμή, η απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού (όχι μπασμάτι) από την Ινδία για να περιοριστεί ο πληθωρισμός εντείνει τις ανησυχίες. 

Οι λιανικές τιμές του ρυζιού στο Νέο Δελχί έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος, ενώ η μέση τιμή σε εθνικό επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 9%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τροφίμων. Η κυβέρνηση της Ινδίας μπορεί να επεκτείνει τους περιορισμούς και σε άλλες ποικιλίες ρυζιού, προειδοποίησε η εταιρεία Nomura Holdings.

Παράλληλα, στην Ταϊλάνδη, εν μέσω ξηρασίας η κυβέρνηση ζητά από τους αγρότες να περιορίσουν τη φύτευση ρυζιού σε μία μόνο καλλιέργεια φέτος.

Στην Κίνα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα αναγκάσουν πιθανότατα την πρώιμη ωρίμανση της καλλιέργειας, επηρεάζοντας τις αποδόσεις. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Πέμπτη σε μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των σιτηρών.

Στο μεταξύ, περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις στις σοδιές τους.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ