Η πιο δημοφιλής εφαρμογή μηνυμάτων στην Κίνα είχε αρχίσει να λογοκρίνει λέξεις- κλειδιά για την έξαρση του νέου κοροναϊού από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με έκθεση.
Το Citizen Lab, που έχει έδρα στο Τορόντο, διαπίστωσε ότι το WeChat μπλόκαρε τον συνδυασμό λέξεων- κλειδιά, αλλά και την κριτική στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο εξαπλωνόταν η επιδημία, το WeChat μπλόκαρε περισσότερες λέξεις.
Η λογοκρισία δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κίνας. Όμως, με βάση τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, είχαν να αρχίσουν να λογοκρίνουν συζητήσεις, εβδομάδες προτού οι αρμόδιοι παραδεχθούν τη σοβαρότητα της επιδημίας.
Ήταν στις 31 Δεκεμβρίου όταν η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την έξαρση ενός νέου κοροναϊού στην πόλη Γουχάν. Όμως, στην πρώτη φάση οι αρχές συγκρατούσαν τις πληροφορίες. Μιλούσαν για μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, υποβάθμιζαν τον κίνδυνο και κατά συνέπεια δεν παρείχαν έγκυρη πληροφόρηση που θα μπορούσε να σώσει ζωές.
Χρειάστηκε να φτάσει η 20η Ιανουαρίου για να μιλήσει δημόσια ο Σι Τζινπίνγκ για τον κοροναϊό, λέγοντας ότι έπρεπε να περιοριστεί αποτελεσματικά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πλατφόρμες των social media μπλόκαραν τους συνδυασμούς των λέξεων- κλειδιά με βάση κυβερνητικές ντιρεκτίβες, ή αν αυτό έγινε με δική τους πρωτοβουλία.
Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής λογοκρισίας από μέρους των εταιρειών, με στόχο να αποφευχθούν οι επίσημες επιπλήξεις.
Οι λέξεις που μπήκαν στη μαύρη λίστα
Η έρευνα που έγινε αφορούσε δύο κινεζικές πλατφόρμες, το WeChat και το ΥΥ. Το δεύτερο διαπιστώθηκε ότι είχε προσθέσει 45 λέξεις στη μαύρη λίστα του στις 31 Δεκεμβρίου, με αναφορές στον άγνωστο έως τότε ιό. Στη λίστα μπήκαν λέξεις όπως «άγνωστη πνευμονία Γουχάν» και «ξέσπασμα SARS Γουχάν».
Το WeChat διαπιστώθηκε ότι λογόκρινε συνδυασμούς 132 λέξεων κλειδιά το διάστημα 1-31 Ιανουαρίου. Καθώς η επιδημία συνέχισε να εξαπλώνεται, το διάστημα 1-15 Φεβρουαρίου λογοκρίθηκαν άλλες 384 λέξεις κλειδιά.
Αυτές περιελάμβαναν πολιτικούς όπως ο πρόεδρος της Κίνας, ουδέτερες αναφορές στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της επιδημίας και αναφορές για τον κοροναϊό σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Μακάο.
Αναφορές στον δρ Λι Γουενλιάνγκ ήταν σε 19 συνδυασμούς λέξεων που λογοκρίθηκαν. Ο 33χρονος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είχαν προειδοποιήσει για τον άγνωστο τότε ιό, στα τέλη Δεκεμβρίου, με συνέπεια να τον επιπλήξει η αστυνομία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, πέθανε και ο ίδιος από τον κοροναϊό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το WeChat είναι για την Κίνα ουσιαστικά το WhatsApp, το Facebook και το Apple Pay σε ένα.
Με πληροφορίες από το BBC
σχόλια