Πάνω από 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλην τη Γαλλία και βίαια επεισόδια, σαφώς μικρότερης έκτασης απ' ότι μια εβδομάδα πριν, ξέσπασαν για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο καθώς τα «Κίτρινα Γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους.
Η επόμενη μέρα του κινήματος θα κριθεί από το πώς θα αντιδράσει τώρα ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν που αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την κρίση που γκρεμίζει τη δημοτικότητά του.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ «η στιγμή του διαλόγου έχει φθάσει και πλέον θα πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω με την πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση, που γιγαντώθηκε μέσω των social media.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο Φιλίπ.
Δακρυγόνα στην περίμετρο των Ηλυσίων Πεδίων, σπασμένες προθήκες καταστημάτων και πυρπολημένα αυτοκίνητα στον φόντο του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πρωτεύουσας, αλλά και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασαλία, ακόμη και στην Νάντη, συνθέτουν το σκηνικό της χθεσινής ημέρας.
Ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια τίποτε δεν είχαν κοινό με εκείνες τις εικόνες αστικού αντάρτικου γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και τις γειτονιές του Παρισιού, που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Χθες το βράδυ, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, έσπευσε όμως να εκφράσει τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης.
Συνολικά, στους δρόμους κατέβηκαν 11.000 λιγότεροι διαδηλωτές από τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα πρωτοφανή «έκτακτα» αστυνομικά μέτρα προέβλεπαν την ανάπτυξη 89.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε όλην την επικράτεια—στο Παρίσι μόνο είχαν αναπτυχθεί 8.000 με τη συμβολή 14 τεθωρακισμένων οχημάτων, που για πρώτη φορά επιστρατεύθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και άλλα Μουσεία κι αξιοθέατα παρέμειναν κλειστά.
Οι έλεγχοι είχαν πολλαπλασιασθεί και πυκνώσει και 1.385 άνθρωποι είχαν συλληφθεί έως χθες βράδυ, ενώ οι 975 τέθηκαν υπό κράτηση.
Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών υγείας «179 τραυματίες διακομίσθηκαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε όλην την επικράτεια από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων».
Σε Twitter του στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τις ευχαριστίες, σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν σήμερα, για την καρτερία και τον εξέχοντα επαγγελματισμό που επέδειξαν».
Μάλιστα και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε την ευαρέσκειά του «που εδόθη τέλος στην κλιμάκωση της βίας» και που «διερράγη» η «δυναμική των καταστροφέων».
Την ίδια ώρα, αλλά κατά βάση σε ήρεμο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπου οι συμμετέχοντες –που πολλοί εξ αυτών έφεραν τα κίτρινα γιλέκα—φώναξαν συνθήματα υπέρ της πάλης για την «κλιματική» και την «κοινωνική έκτακτη ανάγκη», ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν την παραίτηση του Μακρόν.
Περίπου 1000 «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες, όπου στις συμπλοκές συνελήφθησαν 400 άνρθωποι και τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός.
Από την Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών, ενώ και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η χθεσινή ήταν μία «θλιβερή ημέρα», που κατέδειξε πως το κίνημα των «Κιτρινων Γιλέκων» συνιστά την καλλίτερη απόδειξη πως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα «δεν λειτουργεί».
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν επανέλαβε το αίτημά του για «διάλυση» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «μόνης ειρηνικής, λογικής και ήρεμης διεξόδου» από την κρίση», καθώς «τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα» του κόμματός του.
Αύριο, βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν και σοσιαλιστές συνάδελφοί τους πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν θα συζητηθεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη, αλλά δεν έχει πιθανότητες να υπερψηφισθεί.
Από το Βέλγιο, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και αξίωσε από τον Μακρόν «στιβαρές απαντήσεις» για την ικανοποίηση της «δεινοπάθειας» που εκφράζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».
Το επόμενο Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» θα επαναληφθούν σε όλη την επικράτεια, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια