Κολομβία: Σε περιβαλλοντικό συναγερμό η Μπογκοτά, λόγω φωτιών στον Αμαζόνιο

Κολομβία: Σε περιβαλλοντικό συναγερμό η Μπογκοτά, λόγω φωτιών στον Αμαζόνιο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού κηρύχθηκε στην Μπογκοτά, καθώς απειλείται από τον καπνό δύο δασικών πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και μέρες στην Αμαζονία της Κολομβίας. 

Πλέον, οι πυρκαγιές έχουν μέγεθος μεγαλούπολης όπως το Παρίσι, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι άνεμοι ωθούν τον καπνό περίπου 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, μέχρι την πρωτεύουσα της Κολομβίας. 

«Η πόλη τίθεται σε περιβαλλοντικό συναγερμό», ανακοίνωσε μέσω Twitter η δήμαρχος Κλαούντια Λόπες. Οι μισοί και πλέον σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα δείχνουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας για 48 ώρες αδιαλείπτως, επεσήμανε η ίδια. 

Η δήμαρχος ζήτησε από τους 8 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας να απόσχουν από κάθε σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ένοπλοι, που αποφάσισαν να μην τηρήσουν τη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις αρχές και FARC, προκάλεσαν τις πυρκαγιές, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εκτάσεις, για παράνομες δραστηριότητες, ενώ ο υπουργός Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 φερόμενους ως εμπρηστές.

«Κόκκινος συναγερμός» κηρύχθηκε στον νομό Γουαβιάρε, στα νοτιοανατολικά, όπου σύμφωνα με τον κυβερνήτη καταστράφηκαν 100.000 στρέμματα. Επίσης πλήττεται το εθνικό φυσικό πάρκο Σερανία δελ Τσιριμπικέτε, που έχει κηρυχθεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο στην περιοχή, αγρότες και γαιοκτήμονες εκμεταλλεύονται την ξηρή περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο για να καίνε κομμένα δέντρα, να φυτεύουν στη θέση τους φυτά κόκας, ή να αξιοποιούν τις εκτάσεις ως βοσκοτόπια για τα βοοειδή.

Σύμφωνα με δεδομένα της κολομβιανής κυβέρνησης, η αποψίλωση του δάσους τα τελευταία χρόνια μεγεθύνεται με εκρηκτικό ρυθμό στο τμήμα της χώρας που διαπερνά ο Αμαζόνιος, εν μέρει εξαιτίας του ότι μετά τη συμφωνία ειρήνης μονάδες των FARC εγκατέλειψαν αχανείς εκτάσεις που έλεγχαν. Άλλες ένοπλες οργανώσεις έσπευσαν να καλύψουν το κενό, χάρη στην απουσία και στην αδράνεια του κρατικού μηχανισμού σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας στην κολομβιανή Αμαζονία, με πάνω από 3.300 «καυτά σημεία» στους έξι νομούς που τη συναποτελούν, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ