Την ανάγκη η Τουρκία να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταξε ο επίτροπος γειτονίας και διεύρυνσης της Κομισιόν, Όλιβερ Βάρχελι.
Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένουν αδρανείς επί του παρόντος.
«Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Ωστόσο, ο Βάρχελι ανέφερε ότι «συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», τονίζοντας ότι οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχουν «τεράστια δυναμική».
Φιντάν: Πολιτικά εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την ΕΕ ότι θέτει «πολιτικά» εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
«Αναμένουμε από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για να βελτιώσει τις σχέσεις και να ενεργήσει με περισσότερο θάρρος», τόνισε ο Φιντάν.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
Η Τουρκία, έχει ακόμη το στάτους της υποψήφιας χώρας προς ένταξη αφού υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Anadolu