Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ποσού των 767 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο «ανάβει» στην Ελλάδα η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών παρά τις αντιξοότητες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αναφέρει ότι, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε διακοπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενόψει της ανάγκης αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων, οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να ξαναρχίσουν τις εργασίες για τις δεσμεύσεις, τους τελευταίους μήνες και πραγματοποίησαν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες και να ολοκληρώσουν γρήγορα την εφαρμογή της πρόσφατα εγκριθείσας πρωτογενούς νομοθεσίας», σημειώνεται στην έκθεση.
Σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, οι θεσμοί προβλέπουν ότι παρά την επιδείνωση των προοπτικών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, το βασικό σενάριο δείχνει επαναφορά του χρέους σε καθοδική τροχιά ως προς το ΑΕΠ από το 2021, ενώ το 2020 θα αυξηθεί λόγω της πανδημίας στο 207% από 180,5% το 2019.
«Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από το 2021. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να κινηθούν περίπου στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, πριν μειωθούν σε περίπου 13% του ΑΕΠ έως το 2060». Στο δυσμενές σενάριο, στο οποίο το στοίχημα της ανάπτυξης υστερεί, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2030», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Χαρακτηριστικό της θετικής αξιολόγησης των θεσμών είναι το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις για καθυστερήσεις στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονταν ψηλά στην 7η έκθεσης, έχουν μεταφερθεί «χαμηλά» στην 8η όπου αποκαλύπτεται μια ακόμα μετάθεση για το στόχο μηδενισμού του στοκ, στο τέλος του 2021 αντί για τα μέσα του επομένου έτους.
Προτεραιότητα δίνεται τώρα στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα και στην επικείμενη εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΑΑΔΕ , καθώς και στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στα θετικά της έκθεσης καταγράφεται και το νέο χρονοδιάγραμμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όπως είναι γνωστό , λόγω της πανδημίας, ο στόχος για επέκταση του συστήματος με ένταξη νέων περιοχών και η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης δεν καλύφθηκε στα μέσα του 2020 και μεταφέρθηκε για το 2021. Το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζει ολοκλήρωση της άσκησης τον Μάρτιο του 2021 «εγκαίρως για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων τον Αύγουστο του 2021».
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι προβλέψεις της Κομισιόν ( ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021) διαφέρουν με αυτές του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει την ύφεση σε ποσοστό άνω του 10% φέτος.
Στα δημοσιονομικά, η έκθεση θέτει ως στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021, το 1,1% του ΑΕΠ έναντι διαφορετικής εκτίμησης της Κομισιόν στο 3,4% του ΑΕΠ και «καλωσορίζει» προσωρινά μέτρα τα οποία θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για το επόμενο έτος, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.