Μια επαναστατική μέθοδο ταφής των νεκρών, φιλική προς το περιβάλλον, επιχειρεί να λανσάρει η αμερικανική εταιρεία Recompose.
Η ιδέα βασίζεται στην κλασική κομποστοποίηση, την παραγωγή φυσικού λιπάσματος από την αποσύνθεση οργανικών υλικών όπως φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών. Μια πιλοτική μελέτη της επιχείρησης πάνω σε πτώματα εθελοντών, έδειξε πως με τη νέα μέθοδο όλοι οι μαλακοί ιστοί διαλύονται εντελώς εντός 30 ημερών, χωρίς το περιβάλλον να επιβαρύνεται από τεράστιες εκπομπές άνθρακα, όπως γίνεται στην περίπτωση της αποτέφρωσης.
Για την κομποστοποίηση, το πτώμα τοποθετείται σε ένα κλειστό κουτί με ροκανίδια, φύτρα αλφάλφα και γρασίδι. Το σώμα περιστρέφεται αργά από τους υπεύθυνους, ώστε τα μικρόβια να το διαλύσουν. Τριάντα ημέρες αργότερα, ότι έχει απομείνει δίδεται στους συγγενείς για να το ρίξουν στα φυτά ή σε δέντρα. Σε συνεργασία με το Molt Studios, η Recompose έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνικής αναπαράσταση ενός «πράσινου» νεκροταφείου κομποστοποίησης.
Αν και η διαδικασία φαίνεται σχετικά απλή, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια πειραματισμών για να τελειοποιηθεί η τεχνική, με την καθηγήτρια Lynne Carpenter. Παρόμοια μέθοδος ήδη χρησιμοποιείται για τα νεκρά ζώα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και η καθηγήτρια προσάρμοσε αυτή τη μέθοδο στις σορούς έξι εθελοντών, που πριν τον θάνατό τους είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους. «Είμαστε σίγουροι πως καταστρέφεται η πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών και φαρμακευτικών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται», περίπου 55 βαθμών Κελσίου.
Τον περασμένο Μάιο, η Πολιτεία της Ουάσιγκτον πέρασε έναν νόμο με τον οποίο θα επιτρέπεται η κομποστοποίηση νεκρών, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2020. Μια άλλη εναλλακτική είναι η αλκαλική υδρόλυση, με την χρήση χημικών, πίεσης και θερμοκρασίας για μειωθούν τα ανθρώπινα λείψανα. «Μέχρι στιγμής 15.000 άτομα έχουν εγγραφεί στις υπηρεσίες μας. Και η νομοθεσία που θα επιτρέψει την ταφή», λέει στο BBC η διευθύντρια της Recompose, Κατρίνα Σπέιντ, που υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος από την ραγδαία κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε αυτό το ελαφρώς μακάβριο επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Σιάτλ. «Υπάρχει μία αξιολάτρευτη πρακτικότητα σε αυτό», λέει η Σπέιντ που θυμάται πως η πρώτη φορά που σκέφτηκε αυτή την λύση ήταν πριν 13 χρόνια, σε ηλικία 30 ετών. «Δεν θα έπρεπε όταν πεθάνω, να δώσω πίσω ό,τι έχω, στον πλανήτη που με προστάτευσε και με υποστήριξε σε ολόκληρη τη ζωή μου; Είναι λογικό και όμορφο».
Η αποσύνθεση συμβαίνει σε μία σορό που παραμένει πάνω από το έδαφος αλλά η εισαγωγή της στο χώμα, βοηθά στην ξεχωριστή διαδικασία της ανα-σύνθεσης ενός φυσικού λιπάσματος, υποστηρίζει η Σπέιντ. Η ίδια ισχυρίζεται πως με αυτό τον τρόπο, η ατμόσφαιρα γλιτώνει από 1,4 τόνους άνθρακα που απελευθερώνονται στον αέρα, κατά την αποτέφρωση ενός και μόνο νεκρού.
Η κομποστοποίηση «για πολλούς, αποτελεί αντανάκλαση του τρόπου που προσπάθησαν να ζήσουν», λέει η Σπέιντ. Εκτός από την Ουάσιγκτον, και η Πολιτεία του Κολοράντο σκέφτεται την νομιμοποίηση της μεθόδου. Η Σπέιντ θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου να επιτραπεί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες. «Ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα, μόλις αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στην Ουάσιγκτον», καταλήγει η 43χρονη, που θέλει σύντομα να ανοίξει παραρτήματα και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Με πληροφορίες από Guardian και BBC
σχόλια