Διπλωματική ένταση σημειώνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, αλλά και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Παρεμβαίνοντας σήμερα για το θέμα των απελάσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, έκανε λόγο για αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά και εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου του Μ. Ιγνατίου Hellas Journal, είπε πως «η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακόβουλη επιρροή στην περιοχή αυτή».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει παρόμοια βήματα στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσουν την σημαντική συμφωνία για το θέμα του ονόματος μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια ένταξης της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ «με το ζόρι», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.
«Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο.
Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει παρέμβαση της Ρωσίας στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τόνισε πως «κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη».
Παράλληλα, αναφορικά με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας».
Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».