Το κορίτσι που ιδρώνει αίμα: Η σπάνια περίπτωση της 11χρονης μαθήτριας που οφείλεται στο στρες

Το κορίτσι που ιδρώνει αίμα: Η σπάνια περίπτωση της 11χρονης μαθήτριας που οφείλεται στο στρες Facebook Twitter
0

Από μια περίεργη ασθένεια πάσχει ένα 11χρονο κορίτσι στο Βιετνάμ, η οποία την κάνει να ιδρώνει αίμα και προκαλείται λόγω στρες. 

Οι γιατροί πιστεύουν πως η 11χρονη πάσχει από αιματίδρωση (Hematidrosis), μια νόσο που ελάχιστα έχει μελετηθεί από την επιστημονική κοινότητα λόγω της σπανιότητάς της. 

Το κορίτσι από την επαρχία της Dak Doa εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα πριν μερικούς μήνες ενώ προετοιμαζόταν για τις σχολικές εξετάσεις.  

Αρχικά διαγνώστηκε με δερματοπάθεια και της έδωσαν ανάλογη θεραπευτική αγωγή, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε οπότε οι γιατροί επανεξέτασαν το ζήτημα. Τώρα οι γιατροί του Quy Hoa National Leprosy Dermatology Hospital θεωρούν πως το κορίτσι πάσχει από αιματίδρωση. 

Οι ασθενείς αυτής τη νόσου έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν επίπεδα αδρεναλίνης 20 φορές υψηλότερα από κάποιον μη πάσχοντα. Οι κρίσεις στρες και άγχους που προκαλούνται αυξάνουν τόσο πολύ την πίεση που οι ασθενείς ιδρώνουν κι όλο αυτό αποβάλλεται από τον οργανισμό ως αίμα. 

Ο Vu Tuan Anh, διευθυντής του νοσοκομείου ισχυρίζεται πως μόλις ένας στους 10 εκατομμύρια ανθρώπους προσβάλλεται από αυτό το σπάνιο φαινόμενο. 

Σύμφωνα με το διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό WebMD, στον 20ο αιώνα έχουν επιβεβαιωθεί ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις. 

Ο Anh λέει πως συμπτώματα, όπως να ιδρώνει αίμα, μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά ή μετά έντονο συναισθηματικό στρες. «Η αιματίδρωση χαρακτηρίζεται από αίμα να εκκρίνεται από το δέρμα. Η αιμορραγία οφείλεται στη ρήξη πολύ μικρών αγγείων στο δέρμα», εξηγεί. 

Το κορίτσι που ιδρώνει αίμα: Η σπάνια περίπτωση της 11χρονης μαθήτριας που οφείλεται στο στρες Facebook Twitter

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τι προκαλεί την ασθένεια, καθώς μελέτες πάνω στο φαινόμενο βασίζονται συνήθως σε μεμονωμένα περιστατικά. Ωστόσο πιστεύεται πως υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων και έμμηνος ρύση ενδέχεται να περιλαμβάνονται στους παράγοντες που την πυροδοτούν. «Ο φόβος και το έντονο συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στις αιτίες της ασθένειας», προσθέτει ο Anh. 

Στην προκειμένη περίπτωση για την θεραπεία της 11χρονης οι γιατροί εστίασαν περισσότερο στη διαχείριση των συμπτωμάτων και, κυρίως, την μείωση του άγχους. 

«Η αιματίδρωση δεν υφίσταται εφ' όρου ζωής αλλά προκαλεί δυσφορία και φόβο. Επίσης μπορεί να στιγματίσει το άτομο σε κοινωνικές καταστάσεις και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο», καταλήγει ο Vu Tuan Anh. 

Παλαιότερες έρευνες σχετικά με το ζήτημα δεν έδειξαν την παραμικρή ανωμαλία στο αίμα ή τους ιδρωτοποιούς αδένες των ασθενών, ούτε κάποια εμφανή δερματοπάθεια. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM