Κοροναϊός στην Ιταλία: 197 νεκροί - 49 πέθαναν μέσα σε 24 ώρες στη μεγαλύτερη αύξηση θανάτων

Κοροναϊός στην Ιταλία: 197 νεκροί - 49 πέθαναν μέσα σε 24 ώρες στη μεγαλύτερη αύξηση θανάτων Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία έχει αυξηθεί σε 197, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θανάτων από την έναρξη της επιδημίας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες, ενώ έχουν αναφερθεί συνολικά περισσότερες από 4.600 περιπτώσεις κρουσμάτων, μεταδίδει το BBC. Η χώρα έχει αναφέρει έως τώρα τους περισσότερους θανάτους εκτός της Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει - η πλειοψηφία στην Κίνα.

Στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, οι αρχές ανακοίνωσαν την καταγραφή των καθημερινών θανάτων την Παρασκευή. Είπαν ότι ο αριθμός δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί επισήμως έως ότου οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης «είχαν προσδιορίσει την πραγματική αιτία θανάτου». Το εθνικό ινστιτούτο υγείας δήλωσε ότι η μέση ηλικία των νεκρών ήταν 81 ετών, με την πλειοψηφία να υποφέρει από προβλήματα υγείας ενώ εκτιμάται ότι το 72% όσων πέθαναν ήταν άνδρες.

Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων για 10 ημέρες καθώς μάχεται για να περιορίσει το ξέσπασμα και οι αυστριακές αρχές θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν επιτόπιους ιατρικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία για διάρκεια δύο εβδομάδων με αφετηρία την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η Αυστρία, το δυτικό τμήμα της οποίας είναι μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, αποτελεί ζωτικό διάδρομο μεταφορών μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Περισσότερο από τα μισά φορτία εμπορευμάτων που διασχίζουν τις Άλπεις περνούν από την Αυστρία. Η Βιέννη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορά της, αλλά χθες η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον θα ενεργήσει για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού από τη βόρεια Ιταλία. Η Αυστρία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 63 κρούσματα, δήλωσε ο Κουρτς, σε σύγκριση με τα 4.636 κρούσματα στην Ιταλία, όπου έχουν πεθάνει 197 άνθρωποι.

«Σχετικά με το ζήτημα των ελέγχων, των ιατρικών ελέγχων στα σύνορα, μπορείτε να το φανταστείτε με τον εξής τρόπο - ασφαλώς η αστυνομία είναι υπεύθυνη για να αποφασίζει για ποια αυτοκίνητα έχει νόημα και για ποια όχι, ειδικά με βάση τις πινακίδες κυκλοφορίας» ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται

Η επιδημία του κοροναϊού ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων στον κόσμο, όπου η διάδοσή του επεκτείνεται, καθώς 21 νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά της Καλιφόρνιας.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 28 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.070 θανάτους μέσα στη χώρα, καθώς και νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έξω από την επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ο ιός εντοπίσθηκε για πρώτη φορά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως η διάδοση του ιού είναι «πολύ ανησυχητική». Συνολικά 92 χώρες έχουν πλέον πληγεί από τον Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.500 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Στις ΗΠΑ, ο ιός εντοπίσθηκε σε 21 άτομα επί του Grand Princess, ενός κρουαζιερόπλοιου που παραμένει στα ανοικτά της Καλιφόρνιας μετά την ανακάλυψη συμπτωμάτων σε ορισμένους από τους 3.533 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του, σύμφωνα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Αφού οργάνωσε τη μεγάλη ετήσια διάσκεψή του στην Ουάσινγκτον, το φιλοϊσραηλινό λόμπι AIPAC ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως δύο από τους συμμετέχοντες διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό.

Η αναπόφευκτη διάδοση περιορίσθηκε εν μέρει στην Κίνα, στην επαρχία Χουμπέι, η οποία αποτελεί το κέντρο της επιδημίας, χάρη στο γεγονός ότι περίπου 56 εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν από τα τέλη Ιανουαρίου σε καραντίνα. Εδώ και εβδομάδες οι νέες μολύνσεις εκεί μειώνονται. Τα 74 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι ο χαμηλότερος αριθμός μετά τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στην επαρχία αυτή, επισημαίνουν οι κινεζικές αρχές.

Ωστόσο στη Χουμπέι καταγράφηκαν 24 εισαγόμενα κρούσματα του κοροναϊού, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι για νέα αύξηση των μολύνσεων στην Κίνα. Η περιοχή μπορεί να ανοιξει και πάλι σύντομα, άφησε να εννοηθεί χθες, Παρασκευή, η κυβέρνηση, ενώ το κομμουνιστικό καθεστώς αποτελεί αντικείμενο ασυνήθιστης αμφισβήτησης, καθώς υπάρχει έλλειψη τροφίμων μεταξύ των ανθρώπων που έχουν τεθεί σε περιορισμό.

Από την πλευρά τους, 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολικά ιδρύματα: 300 εκατομμύρια μαθητές στον κόσμο στερούνται εδώ και εβδομάδες το σχολείο.

Πέρα από την Κίνα, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Ιταλία και η Γαλλία.

Χθες, Παρασκευή, το Τόγκο, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σερβία, το Βατικανό, η Σλοβακία, το Περού και το Μπουτάν ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα.

Στην Αίγυπτο εντοπίσθηκαν 12 κρούσματα μεταξύ του προσωπικού ενός κρουαζιερόπλοιου στον Νείλο.

Απαγορεύσεις

 

Χώρες λαμβάνουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους ή επιβολής καραντίνας σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί. Τουλάχιστον 36 χώρες έχουν ήδη επιβάλει πλήρη απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που φθάνουν από τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε η Σεούλ, και 22 άλλες έχουν λάβει μέτρα καραντίνας.

Η Ρωσία έκλεισε επίσης τα σύνορά της στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ιράν.

Στη Βηθλεέμ, την κύρια τουριστική πόλη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι αρχές εμπόδισαν την είσοδο και την έξοδο τουριστών μετά την ανακάλυψη 16 κρουσμάτων του κοροναϊού στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, όπου κηρύχθηκε κατάσταση επείγουσας υγειονομικής ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών στον κόσμο αναμένεται να μειωθεί κατά 1% έως 3% το 2020, κάτι που σημαίνει απώλεια «30 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Στον κόσμο, οι πληθυσμοί ορμούν στις μάσκες προστασίας, τα απολυμαντικά, τα γάντια και τις στολές προστασίας. Για να εγγυηθούν ότι οι προμήθειες είναι επαρκείς, πολλά κράτη απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικού υλικού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για «αλληλεγγύη», όμως οι χώρες που έλαβαν τέτοιες αποφάσεις υπεραμύνθηκαν της επιλογής τους. Η Ιταλία, η οποία δεν παράγει μάσκες, θα λάβει σε δύο ημέρες 800.000 από τη Νότια Αφρική, όμως έχει ανάγκη μια δεκαριά εκατομμύρια ακόμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Mε πληροφορίες από BBC/ Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM