Ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κοροναϊού, αφού χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα εκτιμούν ότι τα κρούσματα φτάνουν τα 44.000.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού, αν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Μάλιστα, προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσής του.
Επίσημα, οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάστηκαν μέσα σε 24 ώρες και έφτασαν τις 6.000. «Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.
Διπλασιασμός κρουσμάτων κάθε 6 ημέρες
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κοροναϊού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, που λαμβάνει υπόψη μόνο τις επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους, δηλαδή το Σάββατο. Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000 το Σάββατο», είπε ο Λουνγκ.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο, στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία, ανέφερε ο ερευνητής. Αν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί, σημείωσε.
Ανθεκτικές εστίες στις μεγαλουπόλεις
Ο Λούγκαν δήλωσε πως οι ερευνητές αναμένουν να δουν ανθεκτικές εστίες της επιδημίας και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Καθώς οι πόλεις αυτές αποτελούν περιφερειακούς ή διεθνείς κόμβους για τις μεταφορές, είναι πολύ πιθανόν» ο ιός να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις με βάση αυτές τις νέες εστίες, εξήγησε.
Μετάδοση ακόμη και χωρίς συμπτώματα
Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού μπορεί να φτάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες. Η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής ακόμη δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ανέφερε ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
σχόλια