Οι διάφορες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν πρωτοφανή μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, από πολύ ακραία, μέχρι χαλαρά και ευφάνταστα.
Ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα μέτρα που έχουν ληφθεί από κάποιες χώρες για να πολεμήσουν τον Covid-19.
1.
Παναμάς
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής που έχει κοντά στα 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχει ανακοινώσει μέτρα αυστηρής καραντίνας που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους ανά φύλο, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Από την Τετάρτη, άντρες και γυναίκες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για δύο ώρες τη φορά, και σε διαφορετικές μέρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι τις Κυριακές.
«Αυτή η απόλυτη καραντίνα είναι μόνο για να σώσει τις ζωές σας» είπε ο υπουργός Ασφαλείας Χουάν Πίνο σε μία συνέντευξη τύπου.
2.
Κολομβία
Σε μερικές πόλεις της Κολομβίας, οι άνθρωποι επιτρέπεται να βγουν βασισμένοι στον τελευταίο αριθμό της ταυτότητάς τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στην Barrancabermeja με αριθμό ταυτότητας που λήγει σε 0, 7 και 4 επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τη Δευτέρα, ενώ εκείνοι με τελικό αριθμό 1, 8 ή 5 μπορούν να βγουν την Τρίτη.
Στην κοντινή Βολιβία ισχύει κάτι παρόμοιο.
3.
Σερβία
Στην αρχή η κυβέρνηση της Σερβίας επέτρεπε από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ να μπορείς να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου, αλλά αυτό τώρα ακυρώθηκε, παρ' όλες τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών σκύλων.
Ένας κτηνίατρος είπε ότι παραλείποντας την βραδινή βόλτα μπορεί να χειροτερέψεις την κατάσταση των σκυλιών με ουρολογικά προβλήματα και να «επιδεινώσεις τις συνθήκες υγιεινής στα σπίτια των ανθρώπων».
4.
Λευκορωσία
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει επιδείξει μια εντελώς περιφρονητική συμπεριφορά προς στο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Γέλασε με την σύσταση να προσπαθήσει η χώρα του να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, επειδή δεν μπορούσε να δει τον ιό «να πετάει τριγύρω».
Μιλώντας σε μια τηλεοπτική ρεπόρτερ σε έναν αγώνα χόκεϊ στον πάγο σε κλειστό χώρο, επίσης ισχυρίστηκε ότι τα πλήθη που παρακολουθούσαν τον αγώνα ήταν μια χαρά, επειδή το κρύο περιβάλλον στο στάδιο θα εμπόδιζε τον ιό να εξαπλωθεί. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό ισχύει και, φυσικά, ο κορωνοϊός δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Λευκορωσία δεν έχει βάλει κανέναν περιορισμό στις αθλητικές εκδηλώσεις.
«Δεν υπάρχουν ιοί εδώ», είπε ο κ. Λουκασένκο. «δεν τους έχεις δει να πετάνε, έτσι δεν είναι; Ούτε εγώ τους βλέπω! Αυτό που είμαστε είναι ένα ψυγείο. Τα σπορ, ειδικά του πάγου, αυτό το ψυγείο εδώ, είναι η καλύτερη θεραπεία για τον ιό!».
Επίσης ανέφερε ότι πίνοντας βότκα και με συχνές επισκέψεις στη σάουνα κρατάς μακριά τον ιό – κάτι που είναι εντελώς ασύμβατο με τις συμβουλές των ειδικών.
5.
Σουηδία
Σε αντίθεση με τους γείτονές της, η Σουηδία έχει μια χαλαρή στάση όσον αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, παρότι έχει σχεδόν 4.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν λογικά, και τους εμπιστεύεται ότι θα κάνουν το σωστό.
Οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν την Κυριακή αλλά τα σχολεία για τα παιδιά κάτω των 16 χρονών παραμένουν ανοιχτά. Οι παμπ και τα εστιατόρια ακόμα προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους και πολλοί άνθρωποι συναναστρέφονται με τους άλλους κανονικά.
Η στρατηγική αυτή έχει διχάσει την κοινή γνώμη στη χώρα και στο εξωτερικό, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο χαλαρός τρόπος που αντιμετωπίζουν την επιδημία οι Σουηδοί θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.
6.
Μαλαισία
Η συμβουλές που δόθηκαν στη Μαλαισία δεν είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απολογηθεί μετά τα καρτούν που πόσταρε το υπουργείο γυναικών που έλεγαν στις συζύγους να ντυθούν καλά, να βαφτούν, και να αποφεύγουν να γκρινιάζουν στους άντρες τους κατά τη διάρκεια της μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι χρήστες των social media άσκησαν έντονη κριτική στις αφίσες, οι οποίες πολύ γρήγορα εξαφανίστηκαν.
7.
Τουρκμενιστάν
Το Τουρκμενιστάν, στο μεταξύ, έχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Για να σταματήσει την πανδημία απαγόρευσε εντελώς τη λέξη «κορωνοϊός».
Σύμφωνα με ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό site, τα Χρονικά του Τουρκμενιστάν, το οποίο είναι απαγορευμένο για το κοινό στη Κεντρικής Ασίας, η κυβέρνηση εξαφάνισε τη λέξη από τα φυλλάδια με τις πληροφορίες υγιεινής που μοίρασε.
Δημοσιογράφοι που δουλεύουν για το Radio Azatlyk λένε ότι όποιος μιλάει για τον ιό ή φοράει μάσκα δημόσια, μπορεί να συλληφθεί. Οι αρχές λένε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο Τουρκμενιστάν, το οποίο συνορεύει με μία από τις πιο σκληρά χτυπημένες χώρες από τον ιό, το Ιράν.
8.
Αυστρία
Ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκες προσώπου, εκτός κι αν φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος, η Αυστρία έχει κάνει υποχρεωτική τη χρήση της στα σούπερ μάρκετ. Οι νέοι κανονισμοί παρουσιάστηκαν από τον Καγκελάριο Sebastian Kurz και τέθηκαν σε ισχύ από την Τετάρτη, ενώ μοιράστηκαν εκατομμύρια μάσκες.
Παρόλο που οι μάσκες είναι πολύ συνηθισμένη εικόνα σε πολλά μέρη τη Ασίας, η Αυστρία είναι μόνο η τέταρτη χώρα της Ευρώπης που επιβάλλει τη μάσκα δημόσια, ακολουθώντας τα βήματα της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
σχόλια