Η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, ανέφερε στον Guardian κορυφαίος επιδημιολόγος στο Χονγκ Κονγκ.
Η προειδοποίηση έρχεται αφού ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι τα πρόσφατα κρούσματα του κοροναϊού, από ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Κίνα, μπορεί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, υπογράμμισε ότι το βασικό ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του «παγόβουνου».
Οι πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί ότι κάθε άτομο που προσβάλλεται από τον ιό θα τον μεταδίδει σε περίπου 2.5 ακόμα άτομα. Αυτό ανάγεται σε συχνότητα μολυσματικότητας της τάξεως του 60-80%. «Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός», ανέφερε ο Λιουνγκ στον Guardian στο Λονδίνο, στο δρόμο για ένα συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.
Παρόλο που ο γενικός δείκτης θνησιμότητας είναι στο 1%, το οποίο ο Λιουνγκ πιστεύει ότι είναι πιθανό να ισχύει εάν ληφθούν υπόψη και τα πιο «ελαφρά» περιστατικά, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα μπορούσε να φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Επιπλέον, στο συνέδριο του ΠΟΥ, ο ίδιος θα αναφέρει ότι το κύριο ζήτημα είναι η κλίμακα της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας και η δεύτερη προτεραιότητα είναι να εξεταστεί το κατά πόσο τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα για να περιορίσουν την εξάπλωση, έχουν λειτουργήσει. Διότι εάν έχουν, και άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφτούν να τα υιοθετήσουν.
Ο Λιουνγκ, ειδικός σε επιδημίες που σχετίζονται με κορονοαϊούς, έπαιξε σημαντικό ρόλο το 2002-03 όταν υπήρξε το ξέσπασμα του ιού Sars και εργάζεται στενά μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στα τέλη Ιανουαρίου, προειδοποίησε σε εφημερίδα ότι τα ξεσπάσματα είναι πιθανό να «αυξάνονται εκθετικά» σε πόλεις της Κίνας, με καθυστέρηση μόλις μίας ή δύο εβδομάδων σε σχέση με την πόλη Γουχάν, η οποία είναι το επίκεντρο.
Ο συνολικός αριθμός νεκρών από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα ξεπέρασε τους 1.000 την Τρίτη, με άλλο ένα ρεκόρ στην ημερήσια αύξηση θανάτων, παρότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μειώθηκε
Στον υπόλοιπο κόσμο, «τέτοιου είδους ανεξάρτητα, αυτοσυντηρούμενα ξεσπάσματα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να γίνουν αναπόφευκτα» εξαιτίας της σημαντικής κινητικότητας ανθρώπων, οι οποίοι έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα, καθώς και της απουσίας μέτρων στη δημόσια υγεία για να σταματήσει η εξάπλωση.
Γερμανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ιοί αυτού του τύπου μπορούν σε θερμοκρασία δωματίου να επιβιώσουν σε χειρολαβές τρένων και λεωφορείων, πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων για έως και εννέα ημέρες – δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων 22 προηγούμενων μελετών για τους κορονοϊούς και ειδικά για εκείνους του SARS και του MERS.
Στα νοσοκομεία για παράδειγμα μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβίρισματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.
«Οι χαμηλές θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κορωνοϊών», συμπληρώνει. Για να δώσουμε ένα δείγμα σύγκρισης οι κοινοί ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες και να μολύνουν άλλα άτομα από ένα έως δύο 24ωρα.
Μέτρα πρόληψης
Όπως λέει ο καθηγητής Καμπφ, ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας παίζει ρόλο η πρόληψη. Για την καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, Άικε Στάινμαν, η οποία συνυπογράφει την έρευνα, «η έγκαιρη δημοσίευση αυτών των επαληθευμένων επιστημονικών δεδομένων υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν η καλύτερη προσέγγιση για να είναι διαθέσιμες με μια ματιά όλες οι πληροφορίες».
Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι απολυμαντικά και λευκαντικά που περιέχουν αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υποχλωριώδες νάτριο είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της απειλής του κορωνοϊού, αφού όταν χρησιμοποιούνται σε κατάλληλα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν παντελώς τα παθογόνα σωματίδια. «Κατά κανόνα, αυτά αρκούν για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης», λέει ο δρ Καμπφ.
σχόλια