Πολλές χώρες της Αφρικής έχουν παραγγείλει ένα παρασκεύασμα από βότανα που η Μαδαγασκάρη διαφημίζει ως θεραπευτικό για την Covid-19, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί ενδεχόμενης επικινδυνότητάς του.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της χώρας, Andry Rajoelina παρουσίασε το φερόμενο θεραπευτικό αυτό ρόφημα σε συνέντευξη Τύπου, πίνοντας μάλιστα από ενα μπουκάλι γεμάτο με το κεχριμπαρένιο υγρό, το οποίο, όπως είπε, είχε ήδη θεραπεύσει δύο ανθρώπους.
Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία από την Τανζανία έφτασε στη Μαδαγασκάρη για να παραλάβει την παραγγελία της.
Το ρόφημα, με βάση το ανθελονοσιακό εκχύλισμα του φυτού Αρτεμισία, δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά ούτε έχει εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς. Και παρότι ο Rajoelina έχει εκθειάσει τα οφέλη του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως το παρασκεύασμα αυτό χρειάζεται να ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τις παρενέργειες που ενδεχομένως προκαλεί, προτού κυκλοφορήσει ευρέως.
Παρόλα αυτά, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ δεν έχουν σταματήσει τη Μαδαγασκάρη που έχει διαθέσει χιλιάδες μπουκάλια του "COVID-19 Organics", το οποίο παρασκευάζεται από το κρατικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας.
Μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη λάβει και, μάλιστα, δωρεάν χιλιάδες δόσεις του "COVID-19 Organics" είναι οι: Τανζανία, Ισημερινή Γουινέα, Λιβερία, Κογκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισάου.
Νομική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου τόνισε στο Reuters την περασμένη Τετάρτη πως η χώρα θα άρχιζε από δω και στο εξής να πουλά το παρασκεύασμα - το οποίο εντός Μαδαγασκάρης στοιχίζει περίπου 40 σεντ του δολαρίου το μπουκάλι.
«Το φάρμακο θα βγει στην αγορά. Η Μαδαγασκάρη έχει ήδη δεχτεί παραγγελίες από τις αρχές άλλων χωρών, αλλά και από ιδιώτες» τόνισε χαρακτηριστικά η Marie Michelle Sahondrarimalala.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεμονωμένες ενώσεις εκχυλίσματος από το φυτό Αρτεμισία μπορούν να είναι αποτελεσματικές στα φάρμακα της ελονοσίας, ωστόσο το φυτό από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει την ελονοσία.
Η Matshidiso Moeti, επικεφαλής του ΠΟΥ Αφρικής επέστησε την προσοχή πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιήσουν το υγρό αυτό, ίσως νιώσουν πως έχουν ανοσία στον κορωνοϊό και εμπλακούν σε ανεύθυνες ή επικίνδυνες συμπεριφορές: «Ανησυχούμε πως διαφημίζοντας το προϊόν αυτό ως προληπτικό μέτρο, ίσως κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς» τόνισε η ίδια.
Με πληροφορίες από Reuters