Κορωνοϊός: Σε κούρσα εμβολιασμού η Ευρώπη, για να σωθεί το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Σε κούρσα εμβολιασμού η Ευρώπη, για να σωθεί το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Δύσκολες πολιτικές αποφάσεις επίκεινται στην ΕΕ, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει σε μια κούρσα εμβολιασμού, με στόχο να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, επισημαίνει το BBC.

 

Είναι η Ευρώπη στα πρόθυρα ενός έντονου καλοκαιριού, με γεμάτες οικονομικές πτήσεις και beach bar κατάμεστα από ευτυχισμένους τουρίστες ή έρχεται μία ακόμη ζοφερή τουριστική σεζόν, με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κανόνες καραντίνας και κλειστά ξενοδοχεία;



Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε τι από τα δύο θα ισχύσει, σημειώνει το ΒΒC. Αλλά οι αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα λαμβάνονται ήδη.

 

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το αν οι χώρες της ΕΕ θα αφήσουν τη λήψη των αποφάσεων στην Κομισιόν ή αν θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το BBC υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για υποδοχή τουριστών από το Ισραήλ, αν έχουν διαβατήριο εμβολιασμού.



Επίσης, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου θα υποδέχεται Βρετανούς τουρίστες, αρκεί να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό τα οποία έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

«Είμαστε ήδη ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη. Θα είναι πραγματικά αποτελεσματικό και πολύ καλό για τις αεροπορικές εταιρείες, για να προγραμματίσουν τις πτήσεις τους. Η Κύπρος παραδοσιακά είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής της ένωσης ξενοδόχων της Κύπρου, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

 

Το διακύβευμα δεν είναι αν οι εύποροι βορειοευρωπαίοι θα μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους. Ο τουρισμός είναι μια τεράστια βιομηχανία που παρέχει 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ, αν ληφθούν υπόψη και οι άλλοι τομείς που βασίζονται σε αυτόν.

 

Οι οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία δεν μπορούν να ανακάμψουν μέχρι να ανοίξει ξανά ο τομέας του τουρισμού, επισημαίνει το BBC και ενδεικτικά αναφέρει ότι το ΑΕΠ των Βαλεαρίδων Νήσων μειώθηκε κατά 27% πέρυσι. Αν χαθεί και δεύτερη τουριστική σεζόν εξαιτίας του κορωνοϊού, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, προειδοποιεί το δημοσίευμα.

 

«Αν το επίπεδο εμβολιασμού είναι υψηλό τον Ιούνιο, η τουριστική σεζόν θα σωθεί. Αλλά αν αυτό καθυστερήσει για το τέλος του καλοκαιριού, η οικονομία θα πληγεί σημαντικά. Σε αυτούς τους τρεις μήνες της ακραίας αβεβαιότητας, κρίνονται πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Όσκαρ Άρθε, μιλώντας στην El Pais.

 

Προχωρά αργά ο εμβολιασμός

 

Το αν θα «σωθεί» το καλοκαίρι εξαρτάται από δύο ευρωπαϊκά προβλήματα: από τον εμβολιασμό των πολιτών και από τη συμφωνία επί των κανόνων, για το αν είναι σωστό να συνδεθούν οι μετακινήσεις με τον εμβολιασμό.

 

Προς το παρόν οι οιωνοί δεν είναι καλοί, παρατηρεί το BBC. Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας μόνο το 4,96% των Βέλγων και το 5,5% των Γερμανών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνει κάθε εβδομάδα το Politico, το Βέλγιο δεν θα φτάσει το όριο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο του 2023 και η Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022, με βάση τον τωρινό ρυθμό.

 

Η χορήγηση των εμβολίων αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς θα βελτιώνονται οι παραδόσεις και θα εγκρίνονται νέα εμβόλια. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα έχει εμβολιαστεί κάτω από το 10% του πληθυσμού της ΕΕ, έναντι του 31% στη Βρετανία και του 52% στο Ισραήλ.

 

Δόσεις ανά 100 πολίτες στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Σε κούρσα εμβολιασμού η Ευρώπη, για να σωθεί το καλοκαίρι Facebook Twitter

 

Το διαβατήριο εμβολιασμού

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε χθες επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» για τον κορωνοϊό.

 

Σε αυτή την επιστολή ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε μεταξύ των ηγετών για αυτό το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα «θα πρέπει να περιγραφεί σε μια νομοθετική πρόταση για ένα “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”, μια πρωτοβουλία την οποία η Κομισιόν σχεδιάζει να υιοθετήσει στις 17 Μαρτίου».

 


Σε πρόσφατες δηλώσεις της για το ενδεχόμενο ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να γίνει τεχνική δουλειά και πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι πρόθεση της ΕΕ να ταξιδεύουν μόνο άνθρωποι με διαβατήριο εμβολιασμού.



Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία- όπου έως και το 40% του πληθυσμού ίσως αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό- δεν νιώθουν άνετα με τη θέσπιση δικαιωμάτων για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

 

Αν όμως η Μέρκελ έχει δίκιο και το δικαίωμα μετακίνησης δεν περιορίζεται σε αυτούς που έχουν διαβατήριο εμβολιασμού, τότε ίσως οι ταξιδιώτες σκεφτούν ότι δεν υπάρχει λόγος να διαθέτουν κάτι τέτοιο, παρατηρεί το BBC.

 

«Τεράστιες πολιτικές αποφάσεις επίκεινται στην Ευρώπη, όπου η ελευθερία της μετακίνησης είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές. Αν οι αποφάσεις αυτές πρόκειται να βοηθήσουν να “σωθεί” το καλοκαίρι, τότε στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη τους», καταλήγει το BBC.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM