Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται στην Ευρώπη, κάποιες χώρες υιοθετούν στοχευμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης περαιτέρω διασποράς που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την οικονομική αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stefan De Keersmaecker διεμήνυσε πως η απόφαση για lockdown σε καθεμιά από τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις.
Κάπως έτσι, οι κυβερνώντες σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, ακόμη και στις βόρειες περιοχές της δυτικής Ευρώπης με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναφέρουν περιορισμούς κυρίως για ανεμβολίαστους προκειμένου να καμφθεί ο κορωνοϊός εν όψει χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Αυστρία
Τη Δευτέρα, η Αυστρία που βρίσκεται ενώπιον μιας αύξησης κρουσμάτων της τάξης του 134% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επέβαλε lockdown στους ανεμβολίαστους άνω των 12 χρόνων, περιορίζοντας τη μετακίνησή τους σε δουλειά, σχολείο, αγορά και υγειονομική περίθαλψη.
Η Αυστρία, μια χώρα 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει μια ραγδαία άνοδο νέων κρουσμάτων, την υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας, με 12.000 μολύνσεις ημερησίως κατά μέσο όρο.
Λετονία
Τον περασμένο μήνα, η Λετονία όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι περιορισμένη ιδίως μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού, απάντησε στη νέα έξαρση του ιού με καθολικό lockdown. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη χώρα είναι πως το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους που αρνούνται να εμβολιαστούν ή να τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι βουλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα χάνουν τη μισθοδοσία τους και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν νόμους.
Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 50%, επίσης υιοθέτησε αυστηρά μέτρα για τον γενικό πληθυσμό.
Ολλανδία
Σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της αναζωπύρωσης της πανδημίας και παρά τον εμβολιασμό του 85% του ανήλικου πληθυσμού της, η Ολλανδία επανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο κάποιους από τους περιορισμούς θέτοντας σε ισχύ ένα μερικό lockdown τριών εβδομάδων.
Γερμανία
Στη Γερμανία που βιώνει έξαρση κρουσμάτων εν μέρει λόγω της αργής διάθεσης της αναμνηστικής δόσης εμβολίου, οι αρμόδιοι φιλοδοξούν πως, χρεώνοντας τα ράπιντ τεστ στους πολίτες, θα τους ωθήσουν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο, τα τρία κόμματα που συνδιαλέγονται για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, συμφώνησαν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά των μη εμβολιασμένων - συμπεριλαμβανομένου αρνητικού τεστ πριν τα ταξίδια με λεωφορεία ή τρένα.
Πέραν των ομοσπονδιακών μέτρων, σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων, το ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ενώ παράλληλα σε περιοχές έξαρσης της πανδημίας ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.
Ιταλία
Στην Ιταλία, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων ξεπερνά το 80% για άτομα άνω των 12 χρόνων, ήταν μία από τις χώρες που είχαν επιβάλει σειρά από τα σκληρότερα μέτρα πανευρωπαϊκά. Πλέον, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στα ταξί είναι υποχρεωτικό να επιβαίνουν όχι περισσότερα από δύο άτομα, εκτός αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ έδωσε το πράσινο φως στις υγειονομικές αρχές να σταματούν τα τρένα αν διαπιστώνεται πως οι επιβάτες έχουν συμπτώματα σχετιζόμενα με κορωνοϊό.
«Ανησυχώ για αύξηση κρουσμάτων εν όψει Χριστουγέννων. Κοιτάξτε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών από εμάς και γι' αυτό υιοθετούν μέτρα πολύ πιο περιοριστικά απ' ό,τι εμείς» ανέφερε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το ψηφιακό πιστοποιητικό σχεδιάστηκε για να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή και πως η χώρα θα κάνει το παν δυνατό για να μείνει ανοιχτή.
Γαλλία
Στη Γαλλία όπου από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί, ανακοίνωσε πως οι μάσκες θα είναι ξανά υποχρεωτικές στα δημοτικά σχολεία.
Οι πολίτες άνω των 65 θα χρειαστεί να κάνουν έως τις 15 Δεκεμβρίου την αναμνηστική δόση προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν το πάσο υγείας τους που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε εστιατόρια, μουσεία και τρένα μακρυνών αποστάσεων.
Βέλγιο
Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και την τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να προτείνει στη βελγική κυβέρνηση η Επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό, που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη.
Ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προτείνεται να περιοριστεί στα 50 άτομα, ενώ προτείνεται και η γενικότερη μείωση των κοινωνικών επαφών. Επιπλέον, η επιτροπή ειδικών, αναμένεται να προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ηλικία των 9 ετών (έναντι από 12 ετών που ισχύει σήμερα), καθώς στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Πορτογαλία
Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που αγγίζουν το 86% και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα θανάτων, κρουσμάτων και νοσηλειών, η Πορτογαλία σχεδιάζει να υιοθετήσει μέτρα για την αποτροπή νέας έξαρσης.
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συγκάλεσε σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς υγείας την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημάδια. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε λόγω του εμβολίου» σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χθες Τρίτη στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, «τα περισσότερα σε μια εβδομάδα στην ήπειρο από την έναρξη της πανδημίας», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.
Με πληροφορίες από NYT/Washington Post/ΑΠΕ