Κούβα: Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Κούβα: Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Κούβα έγινε η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μετά την Κολομβία, που αποφασίζει να νομιμοποιήσει την ευθανασία, καθώς τη συμπεριέλαβε σε τελικό νομοσχέδιο για την υγεία.

Η Εθνοσυνέλευση της Κούβας συμπεριέλαβε την ευθανασία ως μέρος στις διατάξεις νόμου για την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου του συστήματος δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους. «Το δικαίωμα των ανθρώπων σε έναν αξιοπρεπή θάνατο αναγνωρίζεται στις αποφάσεις για το τέλος της ζωής τους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της θεραπευτικής προσπάθειας, τη συνεχή ή παρηγορητική φροντίδα και έγκυρες διαδικασίες που τερματίζουν τη ζωή», ανέφερε το τελικό νομοσχέδιο για την ευθανασία.

Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, που αντιτίθενται στις περισσότερες θρησκείες, πυροδοτεί τεράστια διαμάχη σε όλο τον κόσμο και μόνο λίγες χώρες την επιτρέπουν. Αρκετές την εξισώνουν με φόνο. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Κούβας δεν σχολίασε το νομοσχέδιο.

Στο Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας της Αβάνας, το κορυφαίο κέντρο καρκίνου της χώρας, ο δρ. Alberto Roque, ο οποίος έχει μεταπτυχιακό στη βιοηθική, χαιρέτισε το μέτρο και είπε ότι το «νομικό πλαίσιο καθιερώνει τη μελλοντική ευθανασία σε οποιαδήποτε από τις μορφές της, δηλαδή ενεργητική ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία». Δεν υπήρχε σχεδόν καμία αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει την πρακτική ενώ δεν έγινε δημόσια συζήτηση, αν και ο δρ. Alberto Roque είπε ότι αυτό θα άλλαζε όταν θα καταρτιστούν οι κανονισμοί.

Έξω από το ινστιτούτο καρκίνου, η 47χρονη νοσοκόμα Suaima Lopez, που έπασχε από καρκίνο του εντέρου, είπε ότι είναι υπέρ της ευθανασίας σε περίπτωση που η ίδια ή άλλοι ασθενείς δεν μπορούν να αναρρώσουν. «Οι οικογένειες θέλουν να κρατήσουν τους αγαπημένους τους ζωντανούς μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά πρέπει κανείς να σκεφτεί αυτούς που υποφέρουν», είπε στο Reuters.

«Αν μπορούσαμε να είχαμε έναν αξιοπρεπή θάνατο… σε μια συγκεκριμένη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια… ας πεθάνω ήσυχα, με ειρήνη και αρμονία», πρόσθεσε.

Η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κολομβία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης την ευθανασία και, σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Με πληροφορίες του Reuters

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM