Κουρσκ: Γιατί ο Πούτιν «χάνει» ρωσικό έδαφος και δεν αποκρούει την ουκρανική προέλαση

Κουρσκ: Γιατί ο Πούτιν «χάνει» ρωσικό έδαφος και δεν αποκρούει την ουκρανική προέλαση Facebook Twitter
Φωτ.:ΕΡΑ
0

Η ουκρανική προέλαση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μπορεί να αιφνιδίασε τους περισσότερους, όχι όμως τους Ρώσους που σταθμεύουν στα σύνορα με την Ουκρανία -οι οποίοι φέρονται να προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για αύξηση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή- ή τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όσοι παρακολουθούν στενά τη σύγκρουση, δεν πίστευαν ότι ο ουκρανικός στρατός -που βρίσκεται υπό όλο και μεγαλύτερη πίεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ νοτιότερα- είχε το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό για να ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση στις 6 Αυγούστου. 

Μπορεί μεν η Ουκρανία να ελέγχει πλέον 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στην παραμεθόριο περιοχή, όμως παραμένει αμυνόμενη και χάνει εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο. 

Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην ουκρανική προέλαση ήταν σε έναν βαθμό αναμενόμενη, καθώς επιχείρησε να υποβαθμίσει την κατάσταση, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «άλλη μία σοβαρή πρόκληση». Άλλωστε ήταν εν γνώσει της ρωσικής ηγεσίας η απόφαση της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ -η οποία συνορεύει με το Κουρσκ- στα μέσα Ιουλίου, να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης εισόδου και μετακινήσεων πολιτών σε 14 κοινότητες στα σύνορα με την Ουκρανία, σε μία πρωτοφανή κίνηση από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η έναρξη «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» σε Κουρσκ, Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ -και όχι η κήρυξη των παραμεθόριων περιφερειών σε εμπόλεμη κατάσταση ή η επιβολή στρατιωτικού νόμου- μετά την εντυπωσιακή ουκρανική εισβολή είναι ενδεικτική της στάσης του Κρεμλίνου. Η Μόσχα επιχειρεί να αποσιωπήσει τυχόν εσωτερικές αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τα σύνορά της, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW). 

Κι αυτό διότι η πραγματικότητα των τουλάχιστον 130.000 εκτοπισμένων Ρώσων λόγω της πιο σημαντικής διασυνοριακής επίθεσης σε ρωσικό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να αρχίσει να διαψεύδει την επίσημη γραμμή ότι η Ρωσία οδεύει σταθερά προς τη νίκη.

Σαφώς, η εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος υπογραμμίζει την ικανότητα του Κιέβου να χρησιμοποιεί τις ευέλικτες δυνάμεις του και τον δυτικό οπλισμό. Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν -και η Δύση- ξέρει πως η Ρωσία διατηρεί και το πλεονέκτημα στον πόλεμο αναφορικά με το προσωπικό και τους εγχώριους πόρους. Διατηρεί επίσης τους διπλωματικούς και διαπραγματευτικούς διαύλους ανοιχτούς, όπως αποδείχθηκε με την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων της 1ης Αυγούστου. 

Το παζλ συμπληρώνει η δήλωση αξιωματούχου των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο οποίος είπε μεν ότι στόχος στο Κουρσκ «είναι να διαταράξουμε τις θέσεις του εχθρού, να προκαλέσουμε τις μέγιστες απώλειες και να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία», όμως εκτίμησε ότι η Ρωσία «αργά ή γρήγορα θα σταματήσει τα στρατεύματα». Κατά τον ίδιο, αν διατηρήσουν κάποια εδάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «πολιτικούς σκοπούς» -δηλαδή μελλοντική διαπραγμάτευση- καθώς ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση προσάρτησης ρωσικών εδαφών. 

Για τον Πούτιν είναι το αφήγημα στο εσωτερικό της Ρωσίας που παίζει σημαίνοντα ρόλο, γι' αυτό και οι «αγωγοί» πληροφόρησης ελέγχονται αυστηρά, η ελεύθερη έκφραση είναι μύθος και η πολιτική αντιπολίτευση συνοδεύεται από εγγενή κίνδυνο θανάτου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ