Kριτική στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, μεταξύ των χωρών-μελών της, άσκησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Οι δόσεις των εμβολίων δεν κατανέμονται δίκαια στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, όπως είχε συμφωνηθεί, επισήμανε ο καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι έγιναν πρόσθετες συμφωνίες και ένα "παζάρι" μεταξύ των κρατών- μελών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ενώ ζήτησε ταυτόχρονα "πλήρη διαφάνεια" και δίκαιη κατανομή των εμβολίων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για καθυστερήσεις τόσο στην παράδοση των εμβολίων όσο και στην έγκριση εμβολίων, ενώ έχει αποσαφηνίσει με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ΕΕ η παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προαναγγέλοντας ότι, «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθήσει σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για την παραγωγή ρωσικών ή κινέζικων εμβολίων, όπως και εμβολίων άλλων χωρών».
«Το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα - ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί», τόνισε πρόσφατα ο καγκελάριος, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο EMA θα πρέπει επίσης να ελέγξει την έγκριση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα και ότι από αυτήν την άποψη, δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα πολιτικό ταμπού».
Λαμβάνοντας ως αφορμή την πρόσφατη επείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές αρχές του εμβολίου κατά της Covid-19 της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson, ο Κουρτς είχε απαιτήσει την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου αυτού - κάτι που συνέβη μόλις πριν λίγα 24ωρα -- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) «ο οποίος καλείται τώρα να εγκρίνει το εμβόλιο Johnson & Johnson όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς γραφειοκρατία - με τήρηση όλων των επιστημονικών πρότυπων», όπως είχε επισημάνει.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε πρόσφατα και πάλι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα απ' ό,τι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ