Η κίνηση της Φινλανδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «ξεκάθαρα» μια απειλή για τη Ρωσία, σχολίασε το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν θα κάνει πιο σταθερή την Ευρώπη ή τον κόσμο.
Τα βήματα της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ προκαλούν λύπη και αποτελούν λόγο για να δοθεί συμμετρική απάντηση, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ήταν η πρώτη αντίδραση της Μόσχας, μετά την κοινή δήλωση του πρόεδρου της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν πως η χώρα τους πρέπει να κάνει αίτηση για να ενταχθεί στη Συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση».
Ερωτηθείς αν αυτή η απόφαση αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Ξεκάθαρα. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή». Παράλληλα κατηγόρησε τη Φινλανδία ότι συμμετέχει στα «μη φιλικά βήματα» εναντίον της Ρωσίας.
Σε ερώτηση για το πώς θα απαντήσει η Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο στρατιωτικές υποδομές μετακινηθούν πιο κοντά στα σύνορά μας».
«Ο κύβος ερρίφθη»
«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, προσθέτοντας ότι ελπίζουν πως «τα εθνικά βήματα που εκκρεμούν για τη λήψη αυτής της απόφασης να ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας σημειώνουν οι δύο πολιτικοί ταγοί. Η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του έγκριση στην αίτηση ήδη από τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος Νιινίστο υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση της ασφάλειας της Φινλανδίας, αν και δεν υπάρχει άμεση απειλή.
Σουηδία: Θα συνυπολογίσουμε την απόφαση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ
Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. Η εφημερίδα Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η σουηδή υπουργός Εξωτερικών.
Στήριξη από τη Δανία και τη Λιθουανία
Λίγο μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας, ακόμα μία σκανδιναβική χώρα, η Δανία, δήλωσε ότι θα πιέσει για την ταχεία ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια γρήγορη διαδικασία εισδοχής μετά την επίσημη αίτηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν στο Twitter.
«Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Τα σύνορα
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.335 χιλιομέτρων με τη Ρωσία- αν ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν. Η Ρωσία μοιράζεται χερσαία σύνορα με 14 χώρες και πέντε από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Νορβηγία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία επανεξετάζουν την στρατηγική ασφαλείας τους. Αντίστοιχη στροφή προς το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να κάνει και η Σουηδία από τη στιγμή που το Κρεμλίνο επιτέθηκε χωρίς δισταγμό στη γειτονική Ουκρανία.
Το ιστορικό πλαίσιο
Η Φινλανδία έχει δεχθεί εισβολή στο παρελθόν - το 1939 από την τότε Σοβιετική Ένωση στη σύρραξη που έμεινε στην ιστορία ως «Χειμερινός Πόλεμος.»
Το ΝΑΤΟ - ή ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - είχε ιδρυθεί το 1949 από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και 12 ευρωπαϊκά κράτη για να παρέχει «συλλογική ασφάλεια» έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Από την ίδρυσή της, η συμμαχία είχε μια ακανθώδη σχέση με τη Σοβιετική Ένωση καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και, μετά την κατάρρευσή της το 1991, με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι απειλές της Ρωσίας
Μία μόλις ημέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 25 Φεβρουαρίου του 2022, η Ρωσία είχε απειλήσει εκ νέου Σουηδία και Φινλανδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν ακολουθήσουν πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη» είχε αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.
Το Κρεμλίνο έθεσε ευθέως θέμα και για τη Σουηδία χαρακτηρίζοντας «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή στο ΝΑΤΟ.
Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, σε μία χρονική συγκυρία που ήδη εξελισσόταν επίθεση μεγάλης κλίμακας της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Οι δύο χώρες (σ.σ Φινλανδία και Σουηδία) έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι' αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», σχολίαζε εκείνη την ημέρα η Ζαχάροβα, προειδοποιώντας πως η ένταξή τους στην αμυντική συμμαχία «θα πυροδοτήσει σοβαρή απάντηση από τη Μόσχα».
Ο πόλεμος επηρέασε τους Φινλανδούς πολίτες
Στο εσωτερικό, η άποψη των Φινλανδών για το NATO άλλαξε άρδην μετά την ρωσική εισβολής στην Ουκρανία.
Το 76% των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας τάσσεται πλέον υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Το ποσοστό που στηρίζει την ένταξη έχει τριπλασιαστεί από αυτό που καταγραφόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία εξασφάλισε πολύ ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, με μόνον περίπου 10 βουλευτές να αντιτίθενται, και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται πλέον υπέρ αυτής --το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μάριν αναμένεται να λάβει θέση τελευταίο, αυτό το Σάββατο.
Με αφορμή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε Σουηδία και Φινλανδία χθες, η Βρετανία υπέγραψε κοινές δηλώσεις αμοιβαίας προστασίας με τη Σουηδία, όπως και με τη Φινλανδία.
Με πληροφορίες από Reuters