Λέκκας: «Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει με σεισμό ανά πάσα στιγμή»

Λέκκας: «Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει με σεισμό ανά πάσα στιγμή» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ. 

Η πρόβλεψη του για έναν ενδεχόμενο σεισμό έγινε με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη και προειδοποιούν για τσουνάμι. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας νωρίτερα σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ, «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επίσης ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός για όσους ζουν στην ελληνική επικράτεια υποστηρίζοντας πως «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη». 

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια» σημείωσε επίσης, ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς».  

«Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», συμπλήρωσε ο κος. Λέκκας. 

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας εξήγησε ότι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν στην Τουρκία έχουν να κάνουν με την ανησυχία που προκαλεί η τρωτότητα των κτηρίων. «Μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση», είπε χαρακτηριστικά.  Τέλος, αναφορικά με τον κίνδυνο για τσουνάμι που οδήγησε την Τουρκία να τοποθετήσει τις πινακίδες ο κ.Λέκκας τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM