Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκρηξη ηφαιστείου Κιλαουέα, του δεύτερου μεγαλύτερου ηφαίστειου στη Χαβάη και ενός από τα πιο ενεργά στον κόσμο, μετά από παύση τριών μηνών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης ανέφερε σε δήλωσή του ότι ανιχνεύτηκε λάμψη σε εικόνες από κάμερας web, στην κορυφή του Κιλαουέα νωρίς σήμερα το πρωί, υποδεικνύοντας ότι είχε ξεκινήσει η έκρηξη του ηφαιστείου στον κρατήρα Halema'uma'u στην καλντέρα της κορυφής.
Οι εικόνες δείχνουν ρωγμές στη βάση του κρατήρα που δημιουργούν ροές λάβας στην επιφάνεια, ανέφερε το παρατηρητήριο.
Πριν από την έκδοση της ειδοποίησης για την έκρηξη, το παρατηρητήριο είπε ότι η αυξημένη δραστηριότητα του και οι αλλαγές στα μοτίβα παραμόρφωσης του εδάφους στην κορυφή ξεκίνησαν ήδη από την Τρίτη το βράδυ, υποδεικνύοντας την κίνηση του μάγματος στο υπέδαφος.
Όλες οι δραστηριότητες γίνονται σε μια κλειστή περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης, στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.
Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού σε κατάσταση προειδοποίησης και ο χρωματικός κωδικός για τις πτήσεις έγινε κόκκινος καθώς οι επιστήμονες αξιολογούν την έκρηξη και τους σχετικούς κινδύνους.
Το Κιλαουέα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, είχε ενεργό δράση από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον περασμένο Δεκέμβριο. Για περίπου δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο, εξερράγη και το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Χαβάης, το Mauna Loa.
Μετά από μια μικρή παύση, το Κιλαουέα άρχισε να εκρήγνυται ξανά τον Ιανουάριο. Αυτή η έκρηξη διήρκεσε 61 ημέρες και έληξε τον Μάρτιο.
Το 2018 σε άλλη έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα καταστράφηκαν περισσότερα από 700 σπίτια.
Πριν από τη μεγάλη έκρηξη του 2018, το ηφαίστειο Κιλαουέα είχε να εκραγεί από το 1983 και τα ρεύματα λάβας περιστασιακά κάλυπταν αγροκτήματα και σπίτια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η λάβα είχε φτάσει στον ωκεανό, προκαλώντας δραματικές αλληλεπιδράσεις με το νερό.
Με πληροφορίες του AP