Το lockdown λόγω κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει μια κρίση ψυχικής υγείας στην κοινότητα LGBTQ, με τα νεαρότερα άτομα περιορισμένα με προκατειλημμένους συγγενείς να εμφανίζουν εντονότερη κατάθλιψη, διαπίστωσαν ερευνητές.
Μελέτη στις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη διάρκεια της πανδημίας, που πραγματοποίησαν τα University College London (UCL) και Sussex University, διαπίστωσε πως το 69% των συμμετεχόντων εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό που αυξάνεται στο 90% όσων βίωσαν ομοφοβία ή τρανσφοβία.
Περίπου 1/6 των 310 συμμετεχόντων της μελέτης Queerantine δήλωσε πως βίωσε διακρίσεις στη διάρκεια της πανδημίας λόγω της σεξουαλικότητά του. Το ποσοστό αυξάνεται σε περισσότερο από 1/3 ανάμεσα σε όσους ζουν στα σπίτια τους, όπου δεν υπήρξαν ανοιχτοί σχετικά με την ταυτότητά τους. Περίπου 10% των ατόμων ανέφεραν πως νιώθουν ασφαλείς μέσα στο σπίτι τους.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Laia Bécares του Sussex University, είπε πως η πανδημία είχε «ολέθριο αντίκτυπο» στην ψυχική υγεία της κοινότητας LGBTQ, με τα νεαρότερα τρανς και non-binary άτομα να βιώνουν εντονότερες διακρίσεις, αναφέροντας τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.
«Πολλοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη "ντουλάπα" και να ζουν με άτομα που είτε δεν γνώριζαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή την ταυτότητα φύλου τους, είτε δεν τους στήριζαν. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία είναι έντονες», ανέφερε η ίδια.
Ο έτερος συγγραφέας, Dylan Kneale από το UCL, σχολίασε πως οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως αισθάνονται «αποκομμένοι» από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και πως δυσκολεύονταν χωρίς ένα δίκτυο στήριξης. «Ένας γκέι άντρας περιέγραψε πώς η κοινωνική απομόνωση είχε γίνει "αφόρητη" και "κατέστρεφε" την ψυχική υγεία του», σημείωσε ο ίδιος.
Τα ευρήματα της μελέτης μοιάζουν με εκείνα της πρόσκλησης του Guardian στην LGBTQ κοινότητα σχετικά με τις εμπειρίες τους εν μέσω πανδημίας. Πολλά νεαρά άτομα είπαν πως δεν είχαν πρόσβαση σε άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ενώ βρίσκονταν με τις οικογένειές τους, και εκείνοι που μετακόμισαν σε συγγενείς τους στη διάρκεια του lockdown ένιωθαν πως τους «έσπρωχναν πίσω στη ντουλάπα».
Ο Μάθιου (ψευδώνυμο) είπε πως παγιδεύτηκε στο σπίτι του με την οικογένειά του, την οποία περιέγραψε ως ομοφοβική. Πριν το lockdown, ο γκέι έφηβος από το νότιο Λονδίνο, είπε πως το σχολείο ήταν ένας ασφαλής χώρος για εκείνον ώστε να είναι ο εαυτός του επειδή είχε κάνει coming out μόνο σε ένα από τα αδέρφια του. Τώρα χρειάστηκε να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κρύβει την σεξουαλικότητά του από την οικογένειά του, κάτι που τον έκανε να αισθάνεται σαν απατεώνας.
«Ο πατέρας μου συγκρίνει το να είσαι LGBT με τους Κου Κλουξ Κλαν. Συνεχώς μου τη λένε επειδή δεν έχω τα στερεοτυπικά αρσενικά ενδιαφέροντα. Στο σχολείο μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Στο σπίτι όμως πρέπει να κρατώ μυστικά, να λέω ψέματα. Πρέπει να προσέχω την συμπεριφορά μου -τον τρόπο που περπατώ, που μιλάω. Όταν λένε κάτι ομοφοβικό, δεν μπορώ να απαντήσω», λέει ο ίδιος.
Η μελέτη Queerantine καλεί για μεγαλύτερη κυβερνητική στήριξη στις LGBTQ οργανώσεις, που καταγράφουν αυξημένη ζήτηση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η Natasha Walker, συνεπικεφαλής της γραμμής υποστήριξης Switchboard, λέει πως ο όγκος των κλήσεων ήταν τριπλάσιος συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Υπήρξαν 44% περισσότερες συζητήσεις με άτομα που δυσκολεύονται και 55% περισσότερες με όσους ένιωθαν απομονωμένοι», ανέφερε. «Το σπίτι δεν ήταν το ασφαλές μέρος που θα έπρεπε να είναι στο lockdown», καταλήγει.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια