Τι επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να φτάσει το πλοίο με τους 200 τόνους βοήθειας, ετοιμάζεται και δεύτερο πλοίο γεμάτο με τρόφιμα και εφόδια.
Για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα μίλησε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο θαλάσσιος διάδρομος για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας «είναι ηθικό μας καθήκον», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος, σημειώνοντας πως «για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η Λωρίδα της Γάζας θα συνδεθεί με τον έξω κόσμο μέσω των θαλάσσιων συνόρων της».
Τις δηλώσεις του Χριστοδουλίδη για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα φιλοξενούν οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διπλωματικών διαβουλεύσεων για την αναχώρηση του πρώτου φορτίου μέσω θαλάσσης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να προσθέτει πως «υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρωτόκολλο που έχουμε αναπτύξει, το οποίο παρήχθη από κοινού με τους Ισραηλινούς».
«Νιώσαμε επιβεβλημένο να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε τον θαλάσσιο διάδρομο. Είναι ηθικό μας καθήκον», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι Financial Times αναφέρουν πως οι Κύπριοι ελπίζουν πως θα είναι εφικτό να φεύγουν από το νησί δύο με τρία πλοία κάθε εβδομάδα προς τη Γάζα, με οκτώ έως δέκα τόνους βοήθειας.
Παράλληλα, το πλοίο «Open Arms» της World Central Kitchen, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του αύριο Παρασκευή πριν από το μεσημέρι, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρου Γκότση. Όπως σημείωσε, στο λιμάνι Λάρνακας βρίσκεται δεύτερο πλοίο και αρχίζουν διαδικασίες για να μπορέσει το συντομότερο να υπάρξει συνέχεια.
Οι διεθνείς πιέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, με τον επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας να καλεί το Ισραήλ να ανοίξει κι άλλες χερσαίες διόδους. Σύμφωνα με τον Ζοσέπ Μπορέλ, η βοήθεια από αέρος και από θαλάσσης δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί η συνεχώς κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση.
«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φορτηγά, στέλνοντας αλεξίπτωτα. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για τη λύση δύο κρατών» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν. «Η προστασία των αμάχων, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Αυτή πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά της ισραηλινής κυβέρνησης, ακόμη κι αν πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπιστεί τη χώρα και να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας και τον αιματηρό πόλεμο αναφέρθηκε και ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση του. Σύμφωνα με τα δεδομένα για τον αιματηρό απολογισμό του πολέμου, στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί αυτή τη στιγμή περισσότερα παιδιά από ότι έχουν σκοτωθεί παγκοσμίως σε συρράξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤnews