Lucky Girl Syndrome: «Ψωνισμένο» trend του TikTok ή στάση ζωής προς την επιτυχία;

Lucky Girl Syndrome: «Ψωνισμένο» trend του TikTok ή στάση ζωής προς την επιτυχία; Facebook Twitter
Η Tam Kaur είναι δημιουργός περιεχομένου και υπέρμαχος του Lucky Girl Syndrome. Φωτ.: @tamkaur/ Instagram
0

Νιώθετε τυχεροί; Το ίδιο χιλιάδες «τυχερά κορίτσια»- και πιθανότατα έχουν εμφανιστεί στο timeline του TikTok σας.

TikTokers σε όλο τον κόσμο ορκίζονται τελευταία σε μια απλή τακτική για καλή τύχη στη ζωή τους- πιστεύουν ότι θα τους συμβούν καλά πράγματα. Και να πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί: λες στον εαυτό σου ότι όλα πάνε καλά για σένα. Το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου και γίνεσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος ή αλλιώς έχεις το σύνδρομο του «τυχερού κοριτσιού» (Lucky Girl Syndrome).

Αναμενόμενα, το trend αυξήθηκε κοντά στην Πρωτοχρονιά που παραδοσιακά συνοδεύεται από τα New Year's Revelations και έκτοτε το βασικό hashtag #Luckygirlsyndrome μετρά περισσότερα από 80 εκατομμύρια views.

@skzzolno i don’t know why it works but… everything works out for us #luckygirlsyndrome #luckygirl #luckygirlsyndrom #manifestation #affirmationsoftheday #affirmations #collegelifehack #lifehack #college #collegegirls ♬ original sound - skzzolno

Προφανώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι' αυτό, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πιστώσει επαγγελματικές επιτυχίες, ερωτικές σχέσεις και άλλες προσωπικές νίκες στην συγκεκριμένη τεχνική, η οποία θεωρητικά μοιάζει με το «manifesting» - την ιδέα ότι με το να σκέφτεσαι, να πιστεύεις και να ενεργείς με θετικό, φιλόδοξο τρόπο μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις.

Τα περισσότερα βίντεο παρουσιάζουν νεαρές γυναίκες που παραληρούν για τη δύναμη που αλλάζει τη ζωή τους όταν γίνονται «τυχερά κορίτσια».

Ωστόσο δεν έχουν πειστεί όλοι- κάποιοι κάνουν λόγο για «την πιο αυτάρεσκη τάση του TikTok μέχρι σήμερα».

Πιστεύεται επίσης ότι η πίεση για «θετικές σκέψεις» μπορεί να μην είναι καθόλου χρήσιμη αν πάσχει κανείς από συγκεκριμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Και ενώ η θετική σκέψη μπορεί να είναι καλό πράγμα, ειδικός δήλωσε στο BBC Newsbeat ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με τη δύναμη της σκέψης.

«Όλα πάνε καλά»

Η δημιουργός περιεχομένου Tam Kaur είναι σίγουρα φαν της θεωρίας.

Η 22χρονη από το Ντέρμπι αισθανόταν αρνητικά για τη δουλειά της όταν είδε το Lucky Girl Syndrome στο διαδίκτυο και αποφάσισε να υιοθετήσει τον τρόπο ζωής.

Για την Tam, περιλαμβάνει καθημερινές επιβεβαιώσεις - λέγοντας στον εαυτό της ότι είναι τυχερή και ότι όλα λειτουργούν υπέρ της - και ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, το οποίο γεμίζει με τις φιλοδοξίες της.

«Στην αρχή ήμουν διστακτική», λέει. «Αλλά όσο περισσότερο το εξέταζα και καταλάβαινα το νόημα, που είναι να πιστεύεις ότι είσαι το πιο τυχερό κορίτσι και να το ενσαρκώνεις αυτό και να κάνεις αυτόν τον τρόπο ζωής, συνειδητοποίησα ότι συνδέεται πολύ με το manifestation».

Μέχρι στιγμής, λέει ότι έχει θετικά αποτελέσματα.

Η Tam είχε ονειρευτεί να γίνει μοντέλο και πρόσφατα έκλεισε μια φωτογράφιση. Είχε επίσης την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλα brands στο διαδίκτυο.

«Αυτό δεν συνέβη μέχρι που άλλαξα τη νοοτροπία μου και είπα ότι θα συμβεί», λέει. «Και από τότε που το έκανα, νιώθω ότι οι ευκαιρίες πετάγονται συνεχώς και όλα πάνε καλά».

«Πίστεψέ το και θα συμβεί»

Η Hollie Thomas λέει ότι δεν πίστευε στo manifestation ή την πνευματικότητα μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Σήμερα, η 20χρονη φοιτήτρια Νομικής από το Μάντσεστερ συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που είναι πεπεισμένοι ότι πάσχει από το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού.

«Μπορεί να είναι τα πιο μικρά πράγματα, όπως το να περάσεις όλα τα φανάρια πράσινα στο δρόμο για τη δουλειά. Είναι απλά μια τυχερή νοοτροπία. Και μερικές φορές νομίζω ότι με το Lucky Girl Syndrome, προσελκύεις πράγματα που στην πραγματικότητα δεν ήξερες ότι ήθελες», εξηγεί.

Όπως και η Tam, η Hollie λέει στον εαυτό της ότι θα πάρει αυτό που θέλει και «στο 99% των περιπτώσεων» το πετυχαίνει.

Lucky Girl Syndrome: «Ψωνισμένο» trend του TikTok ή στάση ζωής προς την επιτυχία; Facebook Twitter
Η Hollie Thomas λέει πως το Lucky Girl Syndrome δεν υποκαθιστά την σκληρή δουλειά. Φωτ.: HOLLIE THOMAS

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύει στη σκληρή δουλειά και λέει ότι «δεν υπάρχει τύχη στη Νομική» όσον αφορά τις σπουδές της.

Πιστεύει όμως ότι το Lucky Girl Syndrome την βοήθησε να βρει πτήσεις την τελευταία στιγμή, να μετακομίσει στο διαμέρισμά της ακόμη και όταν -αστειεύεται- πρόκειται να παίξει πέτρα, ψαλίδι, χαρτί.

«Πολλά τέτοια μικροπράγματα, για τα οποία δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ να δουλέψω πραγματικά, είναι κάτι που έχει να κάνει με καθαρή τύχη», λέει.

@lauragalebe The secret is to assume and believe it before the concrete proof shows up. BE DELUSIONAL. #bedelusional #luckygirlsyndrome #affirmations #lawofassumption #manifestationtiktok #manifestingtok #lawofassumptiontok #manifestation ♬ original sound - Laura Galebe

«Η θετική σκέψη δεν λειτουργεί πάντα και δημιουργεί ενοχές»

Η Dr. Carolyne Keenan είναι ψυχολόγος που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο trend στο TikTok.

Αν και πιστεύει ότι η θετική σκέψη είναι ευεργετική, έχει κάποιες ανησυχίες.

Όπως εξηγεί, το Lucky Girl Syndrome βασίζεται σε μια ιδέα γνωστή ως «νόμος της υπόθεσης», ο οποίος δηλώνει ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που φανταζόμαστε για τον εαυτό μας.

«Θα υπάρξουν, δυστυχώς, κάποιες καταστάσεις στη ζωή που δεν είμαστε σε θέση να σκεφτούμε τον τρόπο να βγούμε από αυτές. Θα ανησυχούσα για ανθρώπους που βρίσκονται σε καταστάσεις όπου ίσως αυτό να μην είναι μια αποτελεσματική στρατηγική», λέει.

Και πρόκειται για σκέψη με την οποία συμφωνούν οι επικριτές του Lucky Girl Syndrome.

Χρήστες στο ίντερνετ έχουν αναφέρει ότι κατηγορούν τον εαυτό τους όταν η θετική σκέψη δεν μπόρεσε να βοηθήσει έναν άρρωστο συγγενή ή να θεραπεύσει μακροχρόνιες καταστάσεις υγείας.

@soulcialbohemia Claim it! Lucky girl syndrome for 2023! 💖 #luckygirlsyndrome #luckygirlsyndromechallenge #affirmations #luckygirlaffirmations ♬ original sound - affirmations for women

Το πείραμα της συνέντευξης για δουλειά

Η Carolyne επισημαίνει ότι οι άνθρωποι είμαστε αρκετά καλοί στο να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν θέλουμε κάτι να είναι αληθινό.

«Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται προκατάληψη επιβεβαίωσης, το οποίο νομίζω ότι είναι μάλλον αρκετά σχετικό», λέει.

Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε μια συνέντευξη για δουλειά.

Αν αισθάνεστε απροετοίμαστοι, λέει η Carolyne, ίσως είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε μικρά σημάδια που ταιριάζουν στις προσδοκίες σας. Οπότε, αν δεν δείχνουν να ασχολούνται με αυτά που λέτε, υπάρχει πιθανότητα να αντιληφθείτε αυτό το αρνητικό σημάδι.

Φανταστείτε τώρα την ίδια συνέντευξη, αλλά νιώθετε έτοιμοι γι' αυτήν.

«Πηγαίνω και σκέφτομαι: "Ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί εδώ, θα τα καταφέρω σε αυτή τη συνέντευξη, θα πάρω σίγουρα αυτή τη δουλειά". Στη συνέχεια τους βλέπω να γνέφουν καταφατικά. Αυτά είναι πράγματα που θα προσέξω, γιατί υποστηρίζουν την πεποίθησή μου», προσθέτει.

@coachrachelleindra Lucky girl syndrome is something that science has proven. This is why setting morning I tensions is so important. #luckygirl #luckygirlsyndrome #manifesting #manifestingmethods #milennials #eldermillenial #boomer ♬ original sound - Life Coach

«Δεν λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους»

Ορισμένοι TikTokers μοιράστηκαν επίσης βίντεο που απομυθοποιούν το trend, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κάνει κάποιον να κατηγορεί τον εαυτό του για άσχημα πράγματα που συμβαίνουν, ακόμη και αν αυτά είναι πέρα από τον έλεγχό του.

Και επικριτές έχουν επισημάνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα άτομα με αναπηρίες ή άτομα που θεωρούνται καταπιεσμένα από συστημικό ρατσισμό, να «σκεφτούν τον τρόπο να ξεφύγουν» από την κατάστασή τους.

Η Hollie παραδέχεται ότι το Lucky Girl Syndrome «ακούγεται αρκετά τρελό», αλλά παροτρύνει τον κόσμο ανθρώπους να το δοκιμάσουν πριν το απορρίψουν.

«Απλά προσπαθήστε να πείτε σε όλους ότι είστε αυτό το καταπληκτικό άτομο και ότι είστε πραγματικά τυχερή και δείτε τι θα συμβεί. Αν δεν δουλέψει για εσάς, τότε έχετε κάθε λόγο να μην το πιστεύετε, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε», καταλήγει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM