Συνεχίζονται οι «περιπέτειες» για φόρεμα που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία «Μάγος του Οζ». Αφού επί δεκαετίες έμεινε κρυμμένο μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού βρίσκεται, τώρα δικαστής μπλόκαρε την πώλησή του σε δημοπρασία, λόγω αγωγής γυναίκας που υποστηρίζει ότι είναι η νόμιμη ιδιοκτήτριά του.
Το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναμενόταν να πουλήσει αύριο σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες το άσπρο και μπλε φόρεμα από την ταινία του 1939 και η τιμή αναμενόταν να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Όμως, δικαστής εξέδωσε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, καθώς έκρινε ότι το φόρεμα δεν μπορεί να πωληθεί μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή της γυναίκας. Οι δύο πλευρές αναμένεται να βρεθούν στο δικαστήριο στις 9 Ιουνίου.
Η Μπάρμπαρα Αν Χάρτκε με αγωγή που κατέθεσε αυτό τον μήνα υποστηρίζει ότι το φόρεμα ήταν ιδιοκτησία του θείου της, του αιδεσιμότατου Γκίλμπερτ Χάρτκε. Ο τότε επικεφαλής της σχολής θεάτρου του πανεπιστημίου παρέλαβε το 1973 ως δώρο το φόρεμα από την ηθοποιό Μερσέντες ΜακΚέμπριτζ.
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός «συγκεκριμένα και δημοσίως» έδωσε τον φόρεμα στον Χάρτκε για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της επειδή «την είχε βοηθήσει στη μάχη της με την εξάρτηση από το αλκοόλ», σύμφωνα με την αγωγή. Ο Χάρτκε πέθανε το 1986 και η ανιψιά του λέει ότι είναι η πιο στενή εν ζωή κληρονόμος του.
Η ΜακΚέμπριτζ, σύμφωνα με την αγωγή, ήταν άτομο που εμπιστευόταν η Γκάρλαντ, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς πώς απέκτησε το φόρεμα. Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως το φόρεμα ήταν δώρο από τον Χάρτκε και πως επιθυμία του ήταν να παραμείνει στο ίδρυμα.
Η απόφαση του δικαστή «είναι προσωρινή και δεν μπήκε στην ουσία του ισχυρισμού της Μπάρμπαρα Χάρτκε για το φόρεμα», δήλωσε ο Σον Μπρένχαουζ, δικηγόρος του πανεπιστημίου. «Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τη θέση μας και τις συντριπτικές αποδείξεις που αντικρούουν τον ισχυρισμό της κ. Χάρτκε στο δικαστήριο», συμπλήρωσε.
Η Γκάρλαντ είχε φορέσει πολλές εκδοχές αυτού του φορέματος στην ταινία, όμως μόνο άλλο ένα είναι γνωστό ότι υπάρχει ακόμη. Πωλήθηκε το 2012 σε δημοπρασία έναντι 480.000 δολαρίων και ξανά το 2015 για σχεδόν 1,6 εκατομμύρια δολάρια.
Το συγκεκριμένο είχε χαθεί, μέχρι που εντοπίστηκε τυχαία πέρυσι, μέσα σε ένα κουτί που ήταν σε τσάντα, πάνω από γραμματοκιβώτια στη σχολή. Ο λέκτορας Ματ Ρίπα το βρήκε τυχαία, ενώ καθάριζε ενόψει ανακαίνισης του θεάτρου της σχολής. Το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian βοήθησε να διαπιστωθεί ότι ήταν αυθεντικό.
Η Χάρτκε υποστηρίζει στην αγωγή της ότι η οικογένειά της δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι το πανεπιστήμιο βρήκε το φόρεμα. Εξεπλάγησαν που διάβασαν στα ΜΜΕ ότι πρόκειται να δημοπρατηθεί «χωρίς καμία αποζημίωση των νόμιμων ιδιοκτητών του». «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να δείχνει» ότι ο Χάρτκε δώρισε ποτέ το φόρεμα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, αναφέρει ακόμη η αγωγή.
Με πληροφορίες από NYT