Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν έθεσαν σήμερα υπό κράτηση -και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο- τον πατέρα της Μαχσά Αμινί. Η ημέρα δεν είναι τυχαία καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό της.
Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί αφέθηκε ελεύθερος αφού έλαβε προειδοποιήσεις να μην προχωρήσει ούτε αυτός, ούτε η οικογένεια, σε κινήσεις που θα σχετίζονται με την πρώτη επέτειο από τον θάνατό της.
«Δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση τον Αμτζάντ Αμινί σήμερα και τον οδήγησαν και πάλι στο σπίτι του, αφού τον προειδοποίησαν να μην προχωρήσει σε κινήσεις σχετικές με την επέτειο θανάτου της κόρης του» ανέφερε το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN).
Μασχά Αμινί: Ισχυρές δυνάμεις στο νεκροταφείο
Η οικογένεια της Αμινί είχε επισκεφθεί τον τάφο της στη δυτική κουρδική πόλη Σακέζ, την Παρασκευή, παραμονή της επετείου ενός έτους από τον θάνατό της, ανέφερε το ακτιβιστικό πρακτορείο IranWire το Σάββατο.
Ελικόπτερα εθεάθησαν να αιωρούνται πάνω από το νεκροταφείο, ενώ πολυάριθμο στρατιωτικό προσωπικό και αστυνομικοί ήταν επίσης ακροβολισμένοι σε όλη την περιοχή, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Την επόμενη ημέρα, ο Αμτζάντ κρατήθηκε από τις αρχές για τρεις με τέσσερις ώρες μαζί με τον γιο του, ο οποίος προειδοποιήθηκε ότι θα εξοριστεί σε ένα απομακρυσμένο χωριό αν ενθαρρύνει τον κόσμο να παραστεί στις τελετές για την επέτειο του θανάτου της Αμινί, δήλωσε στο CNN ο Ιρανός δημοσιογράφος και ιδρυτής του IranWire, Μαζιάρ Μπαχάρι.
Οι ιρανικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA να χαρακτηρίζει τις αναφορές ως «ψευδείς».
Την Τρίτη, σύμφωνα με σχετική καταγγελία, είχε συλληφθεί και ο θείος της Αμινί.
Κινητοποιήσεις για την επέτειο του ενός έτους από τον θάνατος της Μαχσά Αμινί
Παρότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες διαδηλώσεις υπάρχουν κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 13 κουρδικές πόλεις, στην επαρχία από την οποία καταγόταν η Αμινί.
Ο θάνατός της πέρυσι, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, προκάλεσε μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώθηκαν στη μεγαλύτερη έκφραση αμφισβήτησης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια.
Η καταστολή που ακολούθησε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άτομα και να συλληφθούν χιλιάδες.
Ο ΟΗΕ δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά. Το πρακτορείο ειδήσεων Human Rights Activists News Agency (HRANA), με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε τον Ιανουάριο ότι ο αριθμός ξεπερνούσε τους 500, συμπεριλαμβανομένων 70 παιδιών.
Χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μηνών των πανεθνικών διαδηλώσεων, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του τον Ιούνιο, επικαλούμενος έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του.
Το Ιράν εκτέλεσε επτά διαδηλωτές για τη συμμετοχή τους στις ταραχές, σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Με πληροφορίες από CNN/Reuters