Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο «φως» για τη δράση του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος που σκόρπισε το θάνατο σε Δημοτικό Σχολείο στο Τέξας, πριν πέσει ο ίδιος νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι οδήγησε τον 18χρονο, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, κάπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο.
Λίγες ώρες προτού σκορπίσει το θάνατο στο σχολείο, ο 18χρονος, όπως αναφέρει η Daily Mail φέρεται να είχε στείλει ένα μήνυμα σε μία κοπέλα στο Instagram, δηλώνοντάς της ότι «είναι έτοιμος» να κάνει κάτι, χωρίς ωστόσο να της αποκαλύπτει τα σχέδιά του.
«Έχω ένα μικρό μυστικό» φέρεται να έγραψε, μεταξύ άλλων.
Τα μηνύματα
Αρχικά ο Ράμος είχε στείλει μηνύματα στη γυναίκα στις 12 Μαΐου. Η συνομιλία που είχαν, σύμφωνα με τη Daily Mail:
18χρονος: «Θα αναδημοσιεύσεις τις φωτογραφίες με τα όπλα μου»
Απάντηση γυναίκας: «Τι;»
18χρονος: «?»
Απάντηση γυναίκας: «ΤΙ. Τι σχέση έχουν τα όπλα σου με μένα;»
18χρονος: «Απλά ήθελα να σε ταγκάρω»
Απάντηση γυναίκας: «Είμαι τόσο μπερδεμένη».
Σύμφωνα με την Daily Mail, στις 5.43 π.μ. την Τρίτη, λίγη ώρα δηλαδή πριν από το μακελειό, ο Σαλβαδόρ έστειλε ένα άλλο μήνυμα στην κοπέλα στο Instagram. «Είμαι έτοιμος (να το κάνω)» έγραψε χωρίς να ολοκληρώνει τη φράση του. Εκείνη τον ρώτησε τι θα κάνει, με τον ίδιο να της λέει «Θα σου πω πριν τις 11. Καλημέρα», «Θα σου στείλω σε μία ώρα» αλλά «πρέπει να απαντήσεις».
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο της έγραψε «έχω ένα μικρό μυστικό, θέλω να σου πω», βάζοντας ένα emoji που κλείνει το στόμα του. Το τελευταίο μήνυμα που της έστειλε, περίπου δύο ώρες πριν τους πυροβολισμούς, ήταν «Ima air out» με την ίδια να τον ρωτάει «τι;».
«Δεν τον ήξερα. Απλά με είχε κάνει tag σε μία ανάρτησή του με όπλα»
«Είναι ένας άγνωστος. Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτό και απλώς αποφάσισε να με κάνει tag σε μια ανάρτησή του με όπλα... Λυπάμαι πολύ για τα θύματα και τις οικογένειές τους, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω» έγραψε σε ανάρτησή της στα social media η νεαρή λίγη ώρα μετά το μακελειό στο σχολείο. «Ο μόνος λόγος που του απάντησα είναι επειδή φοβήθηκα. Μακάρι να είχα μείνει ξύπνια και να είχα τουλάχιστον προσπαθήσει να τον αποτρέψω από το έγκλημα. Δεν ήξερα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα από μία χρήστη του Instagram αν είχε σχέση με τον Ράμος, εκείνη επανέλαβε ότι ούτε καν τον γνώριζε και ότι μένει σε άλλη πόλη.
Δολοφόνησε τα παιδιά «με βάρβαρο και παράλογο τρόπο»
Ο ύποπτος για τη σφαγή κατονομάστηκε από τις αρχές ως Σαλβαδόρ Ράμος, 18 ετών. Δολοφόνησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς «με βάρβαρο και παράλογο τρόπο» μέσα στο σχολείο, στην πόλη Ουβάλντε, είπε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο νεαρός –εικονίζεται με μαλλιά περίπου ως τους ώμους και ανέκφραστο ύφος σε σέλφι που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ σε άλλη φωτογραφία του διακρίνονται δυο τουφέκια εφόδου πάνω σε χαλί– διέπραξε τη σφαγή αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του.
Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.
Έδρασε μόνος του
Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.
Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή που διέπραξε βύθισε ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε νωρίτερα οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες ως το Σάββατο.
Μπάιντεν: «Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;»
Το μακελειό, το χειρότερο του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (2012), αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία.
Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε χθες να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.
«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε ο αρχηγός του κράτους.
«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.
Τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους τα mass shootings σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο - γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.
«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λιτανεία τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.
Είπε ακόμα πως ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι Αμερικανοί θα ξεχάσουν όσους παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή βασισμένης στην «κοινή λογική». Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.
«Είναι καιρός να δράσουμε», διατράνωσε ο κ. Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Daily Mail