Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν είπε στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ότι υπολογίζει σε αυτόν «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
🔴🇫🇷 French President Emmanuel Macron urged China's #Xi Jinping to reason with Russia and help bring an end to the war in Ukraine.
— FRANCE 24 English (@France24_en) April 6, 2023
"The Russian aggression in Ukraine has dealt a blow to (international) stability," Macron said ⤵️ pic.twitter.com/8iB1clqrdf
Σι Τζινπίνγκ: «Ο κόσμος βιώνει μια βαθιά ιστορική αλλαγή»
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή». «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει ωστόσο «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».
Μετά το τετ-α-τετ των δύο, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Μακρόν συναντήθηκε νωρίτερα με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιάνγκ με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Με βάση την ίδια πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε».
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».
Παράλληλά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».
Η Κίνα στο αντιδυτικό μέτωπο
Αν και η Κίνα μέχρι τώρα εμφανίζεται επισήμως ουδέτερη όσον αφορά τον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη, ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αντιθέτως, πήγε πρόσφατα μέχρι τη Μόσχα για να προβάλει τη συμμαχία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δημιουργία μαζί του ενός αντιδυτικού μετώπου.
Ωστόσο, εχθές στην πρώτη μέρα της επίσκεψης Μακρόν στο Πεκίνο, ο ίδιο δήλωσε πως η Κίνα μπορεί να παίξει «σημαντικό ρόλο» στην εξεύρεση του δρόμου της ειρήνης στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στο «έγγραφο των 12 σημείων» του Πεκίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.
Σε μια πολύ αυστηρότερη προσέγγιση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να αντιδρά απέναντι στον πόλεμο του προέδρου Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters