Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μιλά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει επηρεάσει την κλιμακούμενη επίθεση του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του γαλλικού καναλιού TF1, δήλωσε για τις απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του: «Δεν θα σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε».
Μακρόν και Πούτιν έχουν συνομιλήσει τουλάχιστον 12 φορές, τον τελευταίο μήνα, με την την τελευταία κλήση να πραγματοποιείται το Σάββατο μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Τα τηλεφωνήματα των δύο ηγετών έχουν προκαλέσει σχόλια μεταξύ των επικριτών σχετικά με το εάν η στρατηγική του Μακρόν μπορεί να είναι λανθασμένη και κατά πόσο κινδυνεύει να τροφοδοτήσει την ρωσική προπαγάνδα, ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Σύμφωνα με το Politico, ερωτηθείς απευθείας από έναν από τους παρουσιαστές της εκπομπής τι θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε: «Ο ρόλος μας σήμερα… είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο χωρίς να πάμε σε πόλεμο».
Είπε ότι ο στόχος ενός τέτοιου διαλόγου με τον Πούτιν είναι να «προσπαθήσει να σπάσει τη λογική του» διατηρώντας παράλληλα μια γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή για να συζητηθούν θέματα όπως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, η προστασία των πυρηνικών σταθμών και οποιαδήποτε πιθανή διέξοδος στη σύγκρουση.
Ο Μακρόν είπε ότι ένας τέτοιος διάλογος είχε σκοπό να «προετοιμάσει την ειρήνη» όταν τελειώσει ο πόλεμος και «να συζητήσουμε το από εδώ και πέρα».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ασφαλής και σε ειρήνη εάν δεν συνομιλήσει με τη Ρωσία», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν είχε «καμία αφέλεια» σχετικά με το θέμα.
Όταν πιέστηκε από έναν από τους οικοδεσπότες να χαρακτηρίσει τον Πούτιν ως «δικτάτορα», ο Μακρόν αρνήθηκε. «Από εκεί που βρίσκομαι, το πιο σημαντικό είναι να μην τον χαρακτηρίζουμε», είπε ο Μακρόν. «Προσπαθώ να προστατεύσω τη χώρα μας από μια κλιμάκωση του πολέμου… Δεν θα είμαι πιο αποτελεσματικός προσβάλλοντας ή χαρακτηρίζοντας τον».
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του μπορεί να υποδεχθεί έως και 100.000 από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας. «Πρέπει να τους υποδεχτούμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
Με πληροφορίες Politico