Το εντυπωσιακό θέαμα του αποκαλούμενου «Manhattanhenge» είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία της πόλης, για να απαθανατίσουν το φαινόμενο.
Το Manhattanhenge, φαινόμενο κατά το οποίο ο ήλιος δύει ανάμεσα στους ουρανοξύστες του Μανχάταν, συνέβη στις 30 Μαΐου στις 20.12 τοπική ώρα και το instagram και το Twitter πήραν φωτιά από τις φωτογραφίες που ανέβαζαν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, με τη δύση του ήλιου να ευθυγραμμίζεται με τους κάθετους δρόμους του κεντρικού δικτύου δρόμων του Μανχάταν, που τρέχουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
#Manhattanhenge - a New York moment. pic.twitter.com/Jw5LjjngyJ
— Dan Mannarino (@DanMannarino) 31 Μαΐου 2018
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ο ήλιος δύει ανάμεσα στους «διαδρόμους» που σχηματίζουν οι ουρανοξύστες και φωτίζει τις νότιες και βόρειες πλευρές των δρόμων.
Την ονομασία «Manhattanhenge» έδωσε ο αστροφυσικός Νιλ ντεΓκρας Τάισον το 1996.
Watching #Manhattanhenge2018 in union square. Everyone booed when a bus blocked the view. pic.twitter.com/2jUaEkPfhA
— AJ (@ajchavar) 31 Μαΐου 2018
Η έμπνευση του αστροφυσικού για το όνομα προήλθε από το Στόουνχεντζ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους ομόκεντρους κύκλους των κάθετων λίθων σε κάθε ηλιοστάσιο.
? #NYC #Manhattanhenge pic.twitter.com/gYn1Gb28IH
— Dottie Herman (@DottieHerman) 31 Μαΐου 2018
Η επόμενη ευκαιρία για να απολαύσει κανείς το εντυπωσιακό αυτό ηλιοβασίλεμα θα είναι στις 12 Ιουλίου.
Hundreds of people blocked traffic in Midtown Manhattan on Wednesday to catch a glimpse of #Manhattanhenge as the sun set over NYC. https://t.co/nJmsmPA00W pic.twitter.com/RSh7HBK4F6
— ABC News (@ABC) 31 Μαΐου 2018
#manhattanhenge tonight - it made an appearance through the ? ⛅️ #nyc @discovering_nyc @ny1weather @thephotohour @bbcearth @agreatbigcity @NatGeoPhotos @StormHour pic.twitter.com/kf4xlMesQm
— SianTravis_NYC (@SianTravis) 31 Μαΐου 2018
The Best of Sunsets ? #ManhattanHenge pic.twitter.com/WFLEIuezJz
— Mario (@mtehuitz) 31 Μαΐου 2018
Με πληροφορίες από το BBC