Ο μαροκινός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ομάρ Ράντι θα δικαστεί στο Μαρόκο τον Ιανουάριο με την κατηγορία της προσβολής κατά ενός δικαστή μέσω Twitter, καταγγέλλει η ΜΚΟ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο 33χρονος Ράντι, βραβευμένος δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί στα ρεπορτάζ του με τη διαφθορά στο Μαρόκο και έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να δικαστεί στις 2 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το CNN, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ενός έτους, εάν καταδικαστεί και όλα αυτά για ένα tweet που έκανε πριν εννέα μήνες.
Οι αρχές του Μαρόκου πρέπει να απελευθερώσουν και να απαλλάξουν από τις κατηγορίες τον δημοσιογράφο που «έθιξε» έναν δικαστή με ένα tweet, αναφέρει η ΜΚΟ.
Αρκετοί πολίτες διαδήλωσαν υπέρ του Ράντι έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα Ραμπάτ ζητώντας την απαλλαγή του από τις κατηγορίες.
«Είμαι σε αυτή την διαμαρτυρία σήμερα στο Ραμπάτ για να καταδικάσω και να καταγγείλω την παράνομη σύλληψη του Ομάρ Ράντι. Πρόκειται για πράξη πολιτικής εκδίκησης απέναντι σε έναν ρεπόρτερ της ερευνητικής δημοσιογραφίας, δήλωσε ένας διαδηλωτής». Ο Ομάρ Ράντι συνελήφθη επειδή εξέθεσε, μίλησε, έγραψε, τεκμηρίωσε την διαφθορά της κυβερνητικής ελίτ, πρόσθεσε.
Το χρονικό
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ράντι δημοσίευσε ένα επικριτικό σχόλιο για έναν δικαστή ο οποίος υποστήριξε την ετυμηγορία εναντίον ενός κινήματος διαμαρτυρίας. Οι «αρχηγοί» του κινήματος διαμαρτυρίας καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2018 με ποινή 20 ετών, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ας θυμηθούμε όλοι ότι ο δικαστής Lahcen Tolfi, είναι εναντίον των αδελφών μας. Σε πολλά καθεστώτα, δικαστές σαν και εκείνον επανέρχονται λίγο αργότερα ζητώντας συγχώρεση με την πρόφαση ότι απλά εκτελούσαν εντολές. Μην ξεχνάτε ή συγχωρείτε τέτοιους αξιωματούχους, έγραψε ο Ράντι στο Twitter και αυτή του η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις από τις αρχές.
Μετά από δέκα μέρες η Αστυνομία τον ανέκρινε και τελικά ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει κατηγορίες και ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο δεν είναι ο μόνος, καθώς και άλλα δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τραγουδιστές αλλά ακόμα και φοιτητές έχουν συλληφθεί για σχόλιά τους στα social media.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια