Μετά το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου στην Ευρώπη, άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο ανακύπτει, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Oceana, στοιχεία της οποίας αναδημοσιεύει η Le Monde, το 1/3 των ψαριών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραπλανητική ετικέτα και δεν είναι καν το είδος των ψαριών που αναγράφονται. Η Οργάνωση προέβη σε ανάλυση του DNA σε 1215 δείγματα ψαριών που συνέλεξε από 674 καταστήματα τροφίμων και εστιατόρια σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: το 33% των ειδών ψαριών που μελετήθηκαν δεν αντιστοιχούν στα είδη που εμφανίζονται στην ετικέτα με πιο συχνά στην αλλαγή «ταυτότητας» τον τόνο και το λυθρίνι, στα οποία το ποσοστό παραπλάνησης έφτανε στο 87%. Ο σολομός είχε την καλύτερη σήμανση, με μόλις το 7% παραπλάνηση.
Η απάτη δεν αφορούσε μόνο στα σημεία πώλησης των ψαριών, π.χ. σουπερ μάρκετ αλλά και σε εστιατόρια.
«Εκτός από το ότι εξαπατήθηκαν, πολλοί καταναλωτές στερούνται το δικαίωμα να επιλέξουν ένα ψάρι με βάση τις ανάγκες της υγείας τους ή την ανησυχία τους για τα απειλούμενα είδη», δήλωσε , ο Δρ Warner , επιστήμονας της ΜΚΟ.