Υποψίες για νοθεία υπάρχουν για σχεδόν τις μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών.
Σχεδόν το 40% του μελιού που καταναλώνεται στην ΕΕ είναι εισαγόμενο. Κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Όμως, σχεδόν για το 46% των 320 δειγμάτων που ελέγχθηκαν πρόσφατα σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν έντονες υποψίες ότι παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα που είχαν κάνει οι ευρωπαϊκές αρχές την περίοδο 2015- 2017.
Νοθεία μελιού: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Συγκεκριμένα, το 74% των 89 παρτίδων μελιού που εισήχθησαν από την Κίνα κρίθηκε ύποπτο. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα αναφορικά με τις 14 από τις 15 παρτίδες από την Τουρκία που ελέγχθησαν.
Οι 10 παρτίδες που εισήχθησαν από τη Βρετανία επίσης κρίθηκε ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Στα 21 δείγματα που ελήφθησαν στη Γαλλία, μόνο τέσσερις αποδείχθηκε ότι ήταν «αγνό μέλι». Στη Γερμανία- που πραγματοποιεί το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών- ύποπτα ήταν τα 16 από τα 32 δείγματα που ελήφθησαν.
Πώς νοθεύουν το μέλι
Η βασική τεχνική στη νοθεία μελιού είναι η προσθήκη σιροπιών ζάχαρης- από ρύζι, σιτάρι, ή παντζάρι- προκειμένου να μειωθεί η τιμή. Η έκθεση επισημαίνει και τη χρήση πρόσθετων και χρωστικών, ή την παραποίηση των πληροφοριών προέλευσης.
«Το μέλι περιέχει φυσικά ζάκχαρα και- σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ- πρέπει να μένει αγνό: δεν μπορεί να υπάρχει νερό ή φτηνά σιρόπια ζάχαρης που προστίθενται τεχνικά για να αυξηθεί ο όγκος», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) στην έκθεση.
«Παρότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μικρός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και αποθαρρύνουν τους τίμιους παραγωγούς λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού», σημειώνει ακόμη.
«Αυτό το ανησυχητικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα πραγματικό σουρωτήρι που επιτρέπει στους απατεώνες να διοχετεύουν τα νοθευμένα προϊόντα τους», σχολίασε η Foodwatch.
Η ΜΚΟ για την προστασία των καταναλωτών ζήτησε μια «εναρμονισμένη μεθοδολογία» για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης και «να αντιμετωπιστεί επειγόντως η αδιαφάνεια» σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του μελιού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP