Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ για τον κορωνοϊό στο οποίο υπεβλήθη σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει από χθες σε προληπτική καραντίνα, καθώς ο γιατρός που την εμβολίασε την Παρασκευή κατά του πνευμονιόκοκκου βρέθηκε στο μεταξύ θετικός στον COVID-19 και θα υποβληθεί σε νέα εξέταση αύριο. Η προληπτική καραντίνα επιβλήθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ χθες λίγο μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων. Χθες η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με «ανησυχητική ταχύτητα».
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Γερμανία
Συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την απόδοση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, καθώς τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν εξομάλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, χθες καταγράφηκαν 4.062 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 22.672, εκ των οποίων 2.809 έχουν θεραπευθεί, ενώ 86 έχουν υποκύψει από επιπλοκές της COVID-19. Ο κ. Βίλερ διευκρίνισε πάντως ότι ενδεχομένως λόγω του Σαββατοκύριακου να μην έχουν αναφερθεί όλα τα νέα κρούσματα και επιφυλάχθηκε να δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα την Τετάρτη. Δήλωσε ωστόσο και ο ίδιος έκπληκτος από την εξέλιξη και έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις», αλλά και για απόδοση των μέτρων περιορισμού της κίνησης και της επαφής των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45 έτη, ενώ των θυμάτων τα 82 έτη. Το 57% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι άνδρες. Αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Βίλερ ανακοίνωσε ότι στο εξής, όταν κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής διαπιστώνεται θετικός στον ιό και υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θα παραμένει σε καραντίνα επί επτά, αντί 14 ημερών, ή ακόμη και καθόλου. Ο Γερμανός επιστήμονας δήλωσε ακόμη ότι το ποσοστό των πολιτών που τηρούν τις οδηγίες της πολιτείας αυξάνεται συνεχώς, αλλά επισήμανε ότι «υπάρχει δυστυχώς ακόμη απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης».
«Ένεση» 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στην γερμανική οικονομία
Με το άνευ προηγουμένου ποσό των 156 δισεκατομμυρίων ευρώ η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια την πολιτική της των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας. Πρόκειται για ένα «μεγάλο πακέτο, με πολλά, πάρα πολλά μέτρα», καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λάβει τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με 5-10 εργαζόμενους θα λάβουν 15.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Παράλληλα ξεκινά ήδη σήμερα το πρόγραμμα εγγυήσεων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW. Οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα αποζημιωθούν στο 67% του μισθού τους, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι γονείς οι οποίοι δεν εργάζονται επειδή για τα παιδιά τους δεν υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό. Εκτιμάται μάλιστα ότι το τελευταίο μέτρο αφορά περίπου 1,36 εκατομμύρια ανθρώπους στην Γερμανία.
«Η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια άσκησε σταθερή δημοσιονομική πολιτική και γι' αυτό ακριβώς μπορεί σήμερα να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό πακέτο», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ. Απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να εξαγοράσει εταιρίες προκειμένου να τις διασώσει, τόνισε ότι θέλει σίγουρα να το αποτρέψει, αλλά, «σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου, θα παρέμβει».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια