Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι κάθε ημέρα μετράει.
«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν.
Ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις 17-18 Ιουλίου, αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, τόνισε η Μέρκελ. «Δεν μπορώ να φανταστώ καμία άλλη εκδοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, σε κοινές δηλώσεις που έκανε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Ξέρουμε ότι η Ευρώπη είναι στην πιο δύσκολη κατάσταση στην ιστορία της. Η πανδημία δοκιμάζει την ικανότητα της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη», υπογράμμισε η Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε κάθε ημέρα πως ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει».
«Κάθε ημέρα χάνονται δουλειές»
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι κάθε ημέρα μετράει, καλώντας τις χώρες να δουν πέρα από τα μικροσυμφέροντά τους. «Έχουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση, που χρειάζεται μια άνευ προηγουμένου αντίδραση», είπε αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Κάθε ημέρα που χάνουμε θα βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους, εταιρείες να χρεοκοπούν και την οικονομία μας να αποδυναμώνεται», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Στη Σύνοδο Κορυφή, που θα γίνει στις 17-18 Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν από κοντά για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Όμως, παραμένει αμφίβολο το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία επιμένουν ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν σε μορφή δανείων με σκληρούς όρους και όχι ως επιχορηγήσεις. Άλλα κράτη επικρίνουν την Κομισιόν για τα ποσά που έχει προτείνει για κάθε χώρα.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν αυτές οι αντιδράσεις, ο Σαρλ Μισέλ θα παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή- σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg- θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου θα προτείνει να διανεμηθεί το 70% του πακέτου με βάση την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να δοθεί από το 2023, ανάλογα με την ύφεση που θα έχει καταγράψει κάθε χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.