Bloomberg: Ο συμβιβασμός που θα προτείνει ο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης -Για να πείσει τον Βορρά

Bloomberg: Ο συμβιβασμός που θα προτείνει ο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης -Για να πείσει τον Βορρά Facebook Twitter
Ο Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Σαρλ Μισέλ θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια συμβιβαστική πρόταση, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις 17-18 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της οικονομίας μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι ακόμη μεγάλες και παραμένει αβέβαιο το αν θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg για την πρόταση που ετοιμάζει ο Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Αυτές προέρχονται κυρίως από μία ομάδα πλούσιων κρατών του Βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, θα διανεμηθούν 500 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν θα αλλάξει αυτή η ισορροπία κονδυλίων- δανείων στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ.

Πρόταση για 70-30 διανομή του πακέτου

Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει ένα διαφορετικό σύστημα διανομής του πακέτου. Με βάση την αρχική πρόταση, η Ιταλία θα πάρει σχεδόν 82 δισεκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, με δεύτερη την Ισπανία (77,3 δισεκατομμύρια). Στον αντίποδα, οι βόρειες χώρες- όπου επίσης προβλέπεται ύφεση- θα πάρουν πολύ μικρότερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα, για το Βέλγιο η πρόταση είναι 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει να διανεμηθεί το 70% του πακέτου με βάση την πρόταση της Κομισιόν, ενώ το υπόλοιπο 30% να δοθεί από το 2023, με βάση το βάθος της ύφεσης που θα υπάρξει σε κάθε χώρα την επόμενη διετία. Επίσης, θα προτείνει οι χώρες να έχουν 3 χρόνια για να δεσμεύσουν τα κονδύλια σε πρότζεκτ και άλλα τρία χρόνια για να τα δαπανήσουν.

Πιο ισχυρές οι προϋποθέσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα είναι πιο ισχυρές οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ. Ακόμη, θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ενάντια στη διολίσθηση από τις δημοκρατικές αξίες- σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία- αλλά ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον μηχανισμό με τον οποίο θα σταματούν οι εκταμιεύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει να προσφερθούν στις πλουσιότερες χώρες εκπτώσεις, που θα περιορίσουν το ποσό που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσει αυτά τα κράτη να συμφωνήσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει μικρή περικοπή του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε μία ακόμη παραχώρηση προς τον βορρά, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση των ανατολικών χωρών, που επωφελούνται κυρίως από τις γεωργικές επιδοτήσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM