Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές

Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
2
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Ένας νεαρός εργάτης ενδυμάτων μπροστά στον πάγκο εργασίας του. Η δουλειά του είναι να ράβει ταμπελάκια σε τζιν παντελόνια.

Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillas κατάφερε να διεισδύσει στα «κάτεργα» παιδικής εργασίας της περιοχής Keraniganj, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας Ντάκα και κατέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται χιλιάδες παιδιά στο Μπαγκλαντές.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα παιδιών που αναγκάζονται να δουλεύουν πάρα πολλές ώρες ράβοντας ταμπελάκια πάνω σε ρούχα.

Παρά τη βελτίωση των συνθηκών και των κανόνων ασφαλείας στα «επίσημα» εργοστάσια, αυτές οι αδήλωτες  βιοτεχνίες ενδυμάτων δεν ελέγχονται ποτέ από τις αρχές.

Την ίδια ώρα που τα εργοστάσια κατασκευάζουν κυρίως ρούχα τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για την αγορά την Ινδία, παράλληλα προμηθεύουν καλές και επώνυμες φίρμες στο εξωτερικό μέσω υπεργολαβιών. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό της προέλευσης των ρούχων.

Μέσα από τις φωτογραφίες του ο Casillas αποκάλυψε τόσο την σοκαριστική έλλειψη κανόνων ασφαλείας σε κάποια από αυτά τα εργοστάσια, όσο και τα εξαντλητικά ωράρια των παιδιών που δουλεύουν εκεί.

Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Παιδιά - εργάτες κάνουν μπάνιο μέσα στο εργοστάσιο. Λόγω του φόρτου εργασίας, τρώνε, πλένονται και κοιμούνται εκεί που δουλεύουν.

Ο Casillas επισκέφθηκε στην αρχή τα εργοστάσια κατά λάθος, στο πλαίσιο μιας τουριστικής περιήγησης στην παλιά Ντάκα, αλλά σοκαρίστηκε από τις συνθήκες που είδε.

Ένα αδήλωτο εργοστάσιο κατασκευής ρούχων αποτελείται συνήθως από ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές χωρίς εξόδους κινδύνου, σχέδια πυρασφάλειας, ή πυροσβεστήρες αφού δεν υπόκεινται στους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν για τα υπόλοιπα κτίρια της χώρας.

Τα παιδιά που δεν έχουν χρόνο να πάνε σχολείο είναι υπεύθυνα για μία σειρά από αρμοδιότητες, όπως η τοποθέτηση κεντημάτων στα ρούχα, το βάψιμο των υφασμάτων και το καθάρισμα των μηχανών.

«Μέσα σε αυτά τα εργοστάσια ενδυμάτων οι εργάτες εργάζονται εξίμιση μέρες την εβδομάδα, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, με τον κατώτατο μισθό. Κοιμούνται μέσα στα εργοστάσια ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά. Έρχονται από τα χωριά τους στην πόλη, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή», λέει ο φωτογράφος στην Daily Mail.

Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Η 11χρονη Sahti δουλεύει στο εργοστάσιο εδώ και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας 10 έως 14 ετών εργάζονται αυτή τη στιγμή ως «παιδικοί εργάτες» στο Μπαγκλαντές, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Παρά τα όνειρα που κάνουν, τα παιδιά καταλήγουν να ζουν μία υποτυπώδη ζωή, που επικεντρώνεται γύρω από τη δουλειά τους και δεν τους αφήνει χώρο για κάτι άλλο.

Το 80% των εργοστασίων ενδυμάτων του Μπαγκλαντές έχουν ελεχθεί και πληρούν τις προυποθέσεις ασφαλείας, λέει η κυβέρνηση.

Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Τους μένει μόνο μισή μέρα ξεκούρασης την εβδομάδα.

Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά την Κίνα, και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, έπειτα από το τραγικό δυστύχημα σε εργοστάσιο στο προάστιο Rana Plaza το 2013, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1100 ανθρώπους. 

Το δυστύχημα έγειρε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις συνθήκες και τα στάνταρ ασφαλείας στα εν λόγω εργοστάσια.

Συνολικά, η βιομηχανία ενδυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του Μπαγκλαντές, με τοντζίρο ν' αγγίζει τα 25 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο και τους συνολικούς εργαζόμενους στον κλάδο να φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Σε καθημερινή βάση ένας εργάτης μπορεί να ράψει μέχρι και χίλια κομμάτια.
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Ένα εκατομμύριο εργάτες, ηλικίας 10-14 ετών εργάζονται στις βιοτεχνίες ενδυμάτων του Μπαγκλαντές σύμφωνα με τη UNICEF.
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Οι συνθήκες εργασίας και οι εγκαταστάσεις εδώ είναι πολύ χειρότερες από τα επίσημα εξαγωγικά εργοστάσια της χώρας
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Νεαρή εργάτρια αφαιρεί έξτρα ραφές από παντελόνια τζιν.
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Ένα αδήλωτο εργοστάσιο ενδυμάτων, λίγο έξω από το κέντρο της Ντάκα.
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Εργάτρια στέκεται πάνω από σωρό παιδικών ρούχων. Λόγω της έλλειψης κέντρων φύλαξης παιδιών, τα περισσόρα παιρνούν την μέρα στους τόπους εργασίας των γονιών τους
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Φωτογραφία από γειτονιά του Μπαγκλαντές όπου βρίσκονται δεκάδες αδήλωτα εργοστάσια. Η απουσία ελέγχων μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τη διαρροή επικίνδυνω τοξικών ουσιών.
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Νεαρός εργάτης ξεκουράζεται ακούγοντας μουσική
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Ένας ηλεκτρικός πίνακας. Τα περισσότερα εργοστάσια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω κακής καλωδίωσης.
Μέσα στα εργοστάσια παιδικής εργασίας του Μπαγκλαντές Facebook Twitter
Αντρικά παντελόνια έτοιμα για πώληση ή εξαγωγή στο εξωτερικό.

Πηγή: Daily Mirror / Μετάφραση, επιμέλεια: LIFO Newrsoom

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ: «Loser» - Η απάντηση στη Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για την αντίδραση της στην απόφαση για τα τρανς άτομα

Διεθνή / Πέδρο Πασκάλ: «Loser» - Η απάντηση στη Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για την αντίδραση της στην απόφαση για τα τρανς άτομα

«Το λατρεύω όταν ένα σχέδιο πετυχαίνει» είχε αναφέρει η γνωστή για τις τρανσφοβικές απόψεις της συγγραφέας, στο άκουσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για τις τρανς γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Διαμάχη ιστορικών για το πόσα ανδρικά μόρια διακρίνονται στην Ταπισερί της Μπαγιέ

Διεθνή / Ταπισερί της Μπαγιέ: Πόσα ανδρικά μόρια διακρίνονται στο τεράστιο μεσαιωνικό κέντημα;

Δύο μελετητές του περίφημου έργου, βρίσκονται σε διαμάχη για συγκεκριμένο σημείο της Ταπισερί και το αν το κρεμαστό σχήμα που διακρίνεται απεικονίζει μαχαίρι ή αποτελεί τον 94ο φαλλό του κεντήματος
LIFO NEWSROOM
Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης στον Αμερικανικό Στρατό για μάχιμες θέσεις – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Διεθνή / Αμερικανικός στρατός: Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Οι γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις πρέπει να πληρούν τα ίδια σωματικά πρότυπα με τους άνδρες συναδέλφους τους σε αγωνίσματα όπως το τρέξιμο δύο μιλίων και η άρση βαρών
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά πλέον γίνεται πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Διεθνή / Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά την επίθεση με 26 νεκρούς τουρίστες - Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη σφαγή – Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης
LIFO NEWSROOM
Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM