Άνοιξε επισήμως την Δευτέρα τις πόρτες του στο Treptow-Köpenick του Βερολίνου το πρώτο μεγάλο κέντρο φιλοξενίας που προορίζεται να φιλοξενήσει συνολικά περίπου 140 πρόσφυγες που ανήκουν στην LGBT κοινότητα.
Το συγκεκριμένο κέντρο είναι το δεύτερο αυτού του είδους στη Γερμανία, αλλά πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο, καθώς στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο όπου 29 διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν ομοφυλόφιλους, λεσβίες και διαφυλικούς πρόσφυγες. Την 1η Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη (νότια Γερμανία) ξεκινήσε να λειτουργεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας ομοφυλόφιλων προσφύγων στη Γερμανία, το οποίο μπορεί όμως να φιλοξενήσει μόνο 8 ενοίκους.
Στη σχετική συνέντευξη τύπου, ο Μάρτσελ ντε Γκρουτ, διευθυντής της "Schwulenberatung", μίας οργάνωσης που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ομοφυλόφιλους, υπενθύμισε πως πολλοί ομοφυλόφιλοι αιτούντες άσυλο έρχονται από χώρες όπου ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός «θεωρείται έγκλημα». Παρότι βρίσκονται πλέον σε γερμανικό έδαφος, συνεχίζουν κατά τη διαμονή τους στα κέντρα φιλοξενίας να δέχονται επιθέσεις και απειλές, λεκτικές ή σωματικές, ή να αντιμετωπίζουν διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες ή ακόμα και από το προσωπικό ασφαλείας κατήγγειλε ο ίδιος.
«Έχουν καταγραφθεί περιστατικά βιαιοπραγιών (σε βάρος ομοφυλοφίλων) στα κέντρα υποδοχής στο Βερολίνο» όπου ο συνωστισμός καθιστά απαγορευτική κάθε ιδιωτικότητα, προσέθεσε ο Γκρουτ κι επέμεινε ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη» να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας με στόχο «οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς να φοβούνται για το ενδεχόμενο να κακοποιηθούν ή να πέσουν θύματα διακρίσεων».
WIR BRAUCHEN MÖBEL!Liebe alle, die ihr uns schon so großartig unterstützt beim Aufbau unseres LGBTI-Flüchtlingsheim....
Posted by Schwulenberatung Berlin on Friday, February 5, 2016
Πολλοί ομοφυλόφιλοι υποψήφιοι για άσυλο δεν προσφεύγουν σε βάρος αστυνομικών, καθώς σκέφτονται ότι «αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αίτημά τους» εξήγησε από την πλευρά του ο Στέφαν Γιέκελ, ένας από τους εμπνευστές του προγράμματος. «Πολλοί πρόσφυγες μας πλησίασαν και μας ζήτησαν βοήθεια καθώς η κατάσταση στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας έχει γίνει αβάσταχτη. Καταγγέλλουν διακρίσεις, προσβολές, φτυσίματα και περιστατικά βίας. Τους ξυλοκοπούν, τους κλωτσούν και τους κακοποιούν. Μερικούς τους απειλούν με βιασμό και φόνο και είχαμε ακόμη και περιπτώσεις που η κακοποίηση θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στον θάνατο» εξηγεί ο ίδιος στο Ruptly TV, σχετικά με τα κίνητρα δημιουργίας του συγκεκριμένου κέντρου.
Αρχικά το κτίριο προοριζόταν να γίνει σύμπλεγμα κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων, αλλά μετά την τεράστια ροή προσφύγων ο ιδιοκτήτης του και επικεφαλής μιας αρχιτεκτονικής εταιρείας Hendrik Gaudl, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να το κάνει κέντρο φιλοξενίας, συνεισφέροντας έτσι με τον τρόπο του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που ανήκουν στην LGBT κοινότητα. Έτσι, επικοινώνησε με State Office of Health and Welfare της Γερμανίας και ζήτησε άδεια να το καταχωρήσει ως κέντρο φιλοξενίας, ενώ ήταν ακόμη υπό κατασκευή.
Το κέντρο δεν στοχεύει μόνο στη φιλοξενία, αλλά και στο να διευκολύνει ταυτόχρονα και την ενσωμάτωσή τους στην γερμανική κοινωνία, προσφέροντας μαθήματα γερμανικών στους πρόσφυγες. "Θα έχουμε και μερικές ειδικές προσφορές για αυτούς, όπως μαθήματα γερμανικών, τα οποία θα κάνουν ομοφυλόφιλοι καθηγητές, που ήδη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Δεχόμαστε φοβερή στήριξη από την LGBT κοινότητα του Βερολίνου και πολλές τοπικές προσφορές" σημείωσε ο Στέφαν Γιέκελ.
Στο Βερολίνο ο αριθμός των προσφύγων αιτούντων άσυλο που ανήκουν στη LGBT κοινότητα υπολογίζεται στις 3.500, ενώ την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες εκτός Γερμανίας, όπως Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία, καταγράφονται συνεχώς περιστατικά βίας απέναντι σε αυτά τα άτομα.