Το εποπτικό συμβούλιο της Meta επέκρινε τις πλατφόρμες των Instagram και Facebook επειδή δίνουν «προνομιακή μεταχείριση σε προβληματικό περιεχόμενο που αναρτάται από πολιτικούς, διασημότητες και άλλους».
«Το συμβούλιο ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η Meta έχει θέσει τα οικονομικά της συμφέροντα πάνω από τη μετριοπάθεια του περιεχομένου», δήλωσε ο ανεξάρτητος αλλά χρηματοδοτούμενος από την εταιρεία οργανισμός.
Στην έκθεσή του, ζητά «σημαντική αναθεώρηση» του λεγόμενου προγράμματος «διασταυρούμενων ελέγχων», ώστε να καταστεί πιο διαφανές, ευέλικτο και δίκαιο το σύστημα.
Επί του παρόντος, όταν αναφέρονται αναρτήσεις ή εικόνες που ενδεχομένως παραβιάζουν τους κανόνες του Facebook ή του Instagram, αφαιρούνται γρήγορα εάν θεωρούνται υψηλού κινδύνου και προέρχονται από άγνωστους χρήστες. Εάν όμως συμπεριληφθούν σε συγκεκριμένη λίστα χρηστών, οι αναρτήσεις παραμένουν στην πλατφόρμα για περαιτέρω έλεγχο, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετές ημέρες και μερικές φορές μήνες.
Αυτό το «άδικο» σύστημα δύο ταχυτήτων «προσέφερε επομένως πρόσθετη προστασία στην έκφραση ορισμένων χρηστών, που επιλέχθηκαν εν μέρει με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της Meta», σημειώνεται στην έκθεση.
Εξαιτίας της εν λόγω διαδικασίας «περιεχόμενο που έχει αναγνωριστεί ως αντίθετο με τους κανόνες της Meta παραμένει ορατό στο Facebook και το Instagram, παρόλο που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά».
Το εποπτικό συμβούλιο αποτελείται από 20 μέλη, δημοσιογράφους, δικηγόρους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην πολιτικούς ηγέτες. Δημιουργήθηκε το 2020 μετά από πρόταση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Με πληροφορίες από France24