Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) προχωρά στον περιορισμό των ορμονοθεραπειών σε εφήβους για δυσφορία φύλου, λόγω «έλλειψης στοιχείων για τα οφέλη τους και ανησυχίας για τις μακροπρόθεσμες βλάβες».
Η αλλαγή υγειονομικής πολιτικής στη Βρετανία προέκυψε από μια τετραετή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/4) από την παιδίατρο Χίλαρι Κας. «Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους, μια ιατρική οδός δεν θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν τη δυσφορία που σχετίζεται με το φύλο τους», συμπεραίνει η έκθεση.
Σε σχετικό κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό, η Κας δήλωσε ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες για το φύλο των νέων είναι ωφέλιμες «βασίζονται σε σαθρά θεμέλια».
Το NHS δεν θα προσφέρει πλέον φάρμακα που μπλοκάρουν την εφηβεία, με εξαίρεση τους ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες. Η έκθεση συστήνει οι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, που προκαλούν μόνιμες σωματικές αλλαγές, να συνταγογραφούνται σε ανηλίκους με «εξαιρετική προσοχή». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν ισχύουν για τους ιδιώτες γιατρούς.
Η κίνηση της Βρετανίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μετατόπισης στη βόρεια Ευρώπη, όπου οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανησυχούν για την αύξηση της ζήτησης στις θεραπείες εφήβων για δυσφορία φύλου. Πολλοί ασθενείς έχουν επίσης ψυχικές παθήσεις που καθιστούν δύσκολο να εντοπιστεί η βασική αιτία της δυσφορίας φύλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Το 2020, η υγειονομική υπηρεσία της Φινλανδίας περιόρισε τις ορμονοθεραπείες σε εφήβους ως θεραπεία για τη δυσφορία φύλου. Δύο χρόνια αργότερα, η Σουηδία περιόρισε τις ορμονικές θεραπείες μόνο για «εξαιρετικές περιπτώσεις». Τον Δεκέμβριο, οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας χαρακτήρισαν την ιατρική για το φύλο των νέων ως «θεραπεία υπό δοκιμή», πράγμα που σημαίνει ότι οι ορμόνες θα συνταγογραφούνται μόνο σε εφήβους σε κλινικές δοκιμές. Και στη Δανία, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που οριστικοποιούνται φέτος θα περιορίσουν τις ορμονικές θεραπείες σε τρανς εφήβους που έχουν βιώσει δυσφορία από την πρώιμη παιδική ηλικία.
Αρκετές ομάδες υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη έχουν καταδικάσει την αλλαγή πολιτικής, λέγοντας ότι παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα και επιδεινώνουν τα προβλήματα των υπερφορτωμένων συστημάτων υγείας. Στην Αγγλία, περίπου 5.800 παιδιά βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για θεραπείες φύλου στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το NHS.
Με πληροφορίες από New York Times