Η Αυστρία υπήρξε από παλιά σημείο συνάντησης τζιχαντιστών από τα Βαλκάνια αλλά και τον Καύκασο. Τα «πολεμικά» τους ονόματα αναδεικνύουν και την προέλευσή τους: Al-Bosni, Al-Kosovi, Al-Albani.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης στην παλιά πόλη της Βιέννης, ο δράστης φορούσε μία ψεύτικη «ζώνη εκρηκτικών» και ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι, ένα πιστόλι και ένα μαχαίρι. Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει ανθρώπους. Ο 20χρονος Κουγτίμ Φ. δεν ήταν όμως άγνωστος στις αρχές ασφαλείας της Αυστρίας. Πέρυσι ο Αυστριακός με ρίζες από την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Για τον λόγο αυτό καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση. Στις 5 Δεκεμβρίου 2019 αφέθηκε ως νεαρός ενήλικας υπό όρους ελεύθερος.
Τον Κουγτίμ Φ. είχε αναλάβει ο σύλλογος DERAD, ο οποίος ειδικεύεται σε νέους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους και συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βιέννης. «Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δολοφόνο», δήλωσε ο πρώην δικηγόρος υπεράσπισης, Νικόλαος Ραστ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, προέρχεται από μια «φυσιολογική οικογένεια» και πιθανότατα έχει έρθει σε επαφή με τους «λάθος φίλους». «Αν δεν είχε πάει σε τζαμί, αλλά σε πυγμαχία, θα είχε γίνει μπόξερ», πιστεύει ο Ραστ. Πριν από δύο χρόνια, η μητέρα του δολοφόνου ήρθε στο γραφείο του πανικόβλητη γιατί ο γιος της είχε εξαφανιστεί.
Μουσουλμάνοι μαχητές από τα Βαλκάνια
Η Αυστρία υπήρξε από καιρό σταυροδρόμι συνάντησης τζιχαντιστών από τα Βαλκάνια αλλά και τον Καύκασο. «Οι περισσότεροι τζιχαντιστές που έφυγαν από την Αυστρία για να πολεμήσουν για τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό είναι Τσετσένοι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχαμέρ μετά την πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι.
Μετά την επίθεση στο Παρίσι, η κυβέρνηση της Βιέννης ανακοίνωσε τη σύσταση «ειδικής ομάδας» για να αντιμετωπίσει τον «κίνδυνο σχηματισμού παράλληλων κοινωνιών». Η ένωση DERAD της Βιέννης στοχεύει στο να αποτρέψει τους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους από την επαφή τους με τζιχαντιστές στις φυλακές και το ενδεχόμενο να παρασυρθούν από την πολιτική σκηνή του Ισλάμ.
Την άνοιξη, τζιχαντιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στο Γκρατς: Μετέφεραν λαθραία μαχητές στη Μέση Ανατολή μέσω μιας θρησκευτικής ένωσης από το Γκρατς. Εδώ και χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί επίσης μουσουλμάνους μαχητές από τα Βαλκάνια. Κάποια από τα πιο δημοφιλή εκεί είναι το Σανιάκ, στο τριεθνές τρίγωνο ανάμεσα σε Βοσνία, Σερβία και Κοσσυφοπεδίου, αλλά και των γειτονικών χωρών. Μέσω προπαγανδιστικών βίντεο στοχεύουν στη στρατολόγηση νέων ανδρών από τα Βαλκάνια. Τα πολεμικά τους ονόματα αναδεικνύουν και την προέλευσή τους: Al-Bosni, Al-Kosovi, Al-Albani. Όραμά τους είναι να ενσωματώσουν τα Βαλκάνια σε ένα νέο χαλιφάτο. Και συχνά ο δρόμος προς εκείνο τους οδηγεί στη Βιέννη.
Μουσουλμανικές οργανώσεις καταδικάζουν την επίθεση
Η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα στην Αυστρία έχει αναστατωθεί από την επίθεση, την οποία ο πρόεδρός της, Ιμιτ Βουράλ, χαρακτήρισε ως «επίθεση στη Βιέννη μας». Η κοινότητα προσέφερε εκτεταμένη συνεργασία στις αρχές ασφαλείας, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Ο Βουράλ τόνισε ότι η «φιλελεύθερη έννομη τάξη είναι ισχυρότερη από τη βία και τον τρόμο».
Η τουρκική ένωση τζαμιών ATIB καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Ο τρόμος δεν έχει θρησκεία και καμία πατρίδα», δήλωσε ο πρόεδρός της Φατίχ Γιλμάζ. Η μόνη απάντηση, όπως λέει, είναι «συνοχή και αλληλεγγύη».
Ο Ιμάμης Ραμαζάν Ντεμίρ, ο οποίος εργάστηκε και ο ίδιος σε φυλακές ως σύμβουλος αναφέρει και μία άλλη έκφανση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων μουσουλμάνων: «Οι φυλακές είναι το πιο έφορο έδαφος για τη ριζοσπαστικοποίηση». Το ειδησεογραφικό περιοδικό Profil αναφέρεται στο τελευταίο του τεύχος σε σημαντικά κενά ασφαλείας στις φυλακές της Αυστρίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βιέννης, ο αριθμός των λαθραίων κινητών τηλεφώνων αυξάνεται. Τον τελευταίο χρόνο, περισσότερα από 1.000 παράνομα κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν στις φυλακές - 720 περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle