Mια Εβραία της Θεσσαλονίκης μιλάει για το Άουσβιτς: «Βλέπεις αυτό τον καπνό; Είναι η μαμά σου»

Mια Εβραία της Θεσσαλονίκης μιλάει για το Άουσβιτς: «Βλέπεις αυτό τον καπνό; Είναι η μαμά σου» Facebook Twitter
0

Στα ρυτιδωμένα μάτια της Cabelli Annette αποτυπώνεται όλη η φρίκη που ποτέ ένα κορίτσι δεν πρέπει να ζήσει. Γιατί η 92χρονη γυναίκα είναι ένα από τα λίγα θύματα της φρίκης του Άουσβιτς που κατάφερε να επιζήσει.

Η 92χρονη πλέον εβραϊκής καταγωγής γυναίκα ζούσε, όπως λέει, στη Θεσσαλονίκη όταν την πόλη την κατέλαβαν οι Γερμανοί. Ήταν τότε 15 ετών. Κάποια στιγμή οι κατακτητές έβαλαν μια αγγελία, όλοι οι Εβραίοι να παρουσιαστούν στη συναγωγή. Και έτσι ξεκίνησε η μεγάλη τραγωδία για την οικογένεια της. Πήραν τον αδελφό της και τον οδήγησαν στο Άουσβιτς. Τον χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο, κόβοντάς του τους όρχεις.  Δεν τον ξαναείδε ποτέ. Τα άλλα αδέλφια της τα πήραν για άλλα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Και εκείνη κάποια στιγμή οδηγήθηκε στο Άουσβιτς μαζί με τη μητέρα της. Το ταξίδι προς την κόλαση του Άουσβιτς από τη Θεσσαλονίκη διήρκησε 5 ημέρες. Σε κάθε βαγόνι ήταν κλεισμένοι περίπου 30 άνθρωποι, χωρίς φαΐ και νερό. "Υπήρχαν πολλοί νεκροί", λέει. Έφτασαν το ξημέρωμα και αυτό που θυμάται περισσότερο είναι η εικόνα των φούρνων που αντίκρισε. Βγήκαν μέσα από το ασφυκτικά γεμάτο από ανθρώπους βαγόνι και οδηγήθηκαν σε ένα κτίριο. Της έκαναν τατουάζ έναν αριθμό στο βραχίονα και της έκοψαν τα μαλλιά. Η μητέρα της στάλθηκε στον θάλαμο αερίων, μόλις έφτασαν. Δεν πρόλαβε να της πει ούτε «αντίο». Αρχικά δεν ήξερε τι είχε συμβεί, μέχρι που ένας Γερμανός της είπε: «Βλέπεις εκείνον τον καπνό; Είναι η μαμά σου».

Κινδύνευσε και η ίδια να καεί στους φούρνους αλλά γλύτωσε την τελευταία στιγμή. Είδε πολλά απομεινάρια νεκρών που τα  έτρωγαν τα ποντίκια. 

 

Όταν την 27η Ιανουαρίου, 1945 ο σοβιετικός στρατός μπήκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, υπήρχαν μόνο 2.819 επιζώντες.

Οι διηγήσεις της Cabelli Annette στην Εl Mundo για την εμπειρία της από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης είναι συγκλονιστικές. Σήμερα ζει στη Γαλλία. Η ίδια λέει στην εφημερίδα ότι θέλει να μιλήσει για αυτές, γιατί οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν. 

Σήμερα 27 Ιανουαρίου είναι Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή εκείνη την ημέρα τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM