Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος - Περιορισμένη η πρόσβαση στο διαδίκτυο

Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος - Περιορισμένη η πρόσβαση στο διαδίκτυο Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στη Μιανμάρ εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση του Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, όπου γίνεται η διαδήλωση.

«Θα συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε ώσπου να αποκτήσουμε δημοκρατία. Κάτω η δικτατορία», δήλωσε ο Μίο Ουίν, ένας από τους διαδηλωτές, 37 ετών, ανάμεσα σε κόρνες αυτοκινήτων και συνθήματα.

«Η δικτατορία είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα μας εδώ και πάρα πολύ καιρό», στηλίτευσε ο Μίατ Σόου Κίο, καθώς η άλλοτε Βιρμανία έχει ήδη ζήσει πενήντα χρόνια υπό τον στρατιωτικό ζυγό μετά την ανεξαρτησία της το 1948.

Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος - Περιορισμένη η πρόσβαση στο διαδίκτυο Facebook Twitter
EPA

Χθες Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών, που επέβαλαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και συνέλαβαν την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και δεκάδες πολιτικούς ηγέτες και ακτιβιστές.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «λευτεριά στη μητέρα Σου», αναφερόμενοι στην επικεφαλής της ανατραπείσας κυβέρνησης. Άλλοι ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ή έκαναν έναν χαιρετισμό με υψωμένα τρία δάχτυλα, χειρονομία αντίστασης στους πραξικοπηματίες.

Ο ρόλος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης

 


Παρά τη διαταγή να κοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο που έδωσαν οι στρατηγοί, η συγκέντρωση αναμεταδιδόταν απευθείας μέσω Facebook, όπου αφθονούσαν τα μηνύματα υποστήριξης. «Είστε οι ήρωές μας», «σεβασμός στους διαδηλωτές».

Η λογοκρισία συνεχίζεται, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα. Η πρόσβαση στο Facebook, βασικό εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια πολίτες της Μιανμάρ, όπως και στο Twitter και στο Instagram, έχουν περιοριστεί.


Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της παθητικότητάς της κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, συνεχίζει να είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της.

Της ασκήθηκε δίωξη για την παραβίαση κάπου δυσνόητου κανόνα που διέπει τις εμπορικές συναλλαγές και τελεί σε «κατ' οίκον κράτηση» στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου. «Είναι καλά στην υγεία της», σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματός της.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM