Μετά το πραξικόπημα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της de facto ηγέτιδας της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επειδή βρέθηκαν walkie talkie στο σπίτι της.
Η παράδοξη κατηγορία, για την οποία ζητείται η κράτησή της για 15 ημέρες, αφορά τουλάχιστον 10 walkie talkie που βρέθηκαν στο σπίτι της, στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ.
Αυτός ο εξοπλισμός επικοινωνίας εισήχθη παράνομα στη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, αναφέρει δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου (την ημέρα του πραξικοπήματος), το οποίο διατάσσει την κράτησή της για 15 ημέρες. Αν καταδικαστεί, είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.
Εκτός από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος του προέδρου που «έριξε» το πραξικόπημα. Ο Ουίν Μιντ κατηγορείται για παραβίαση των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι χαιρέτισε υποστηρικτές του που ήταν σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με το κόμμα της Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το οποίο κέρδισε τις εκλογές. Αν κριθεί ένοχος, επίσης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη. Επίσης, αν έχει ποινικό μητρώο μπορεί να μην είναι σε θέση να επιστρέψει στη θέση του προέδρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αούνγκ Σαν Σου Τσι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράδοξες κατηγορίες. Η 75χρονη, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1991, έχει περάσει συνολικά 15 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, μέχρι την απελευθέρωσή της το 2010. Στο παρελθόν, η κράτησή της παρατάθηκε επειδή ένας Αμερικανός κολύμπησε απρόσκλητος έως τη βίλα της, στην όχθη λίμνης, αναγκάζοντάς την να παραβιάσει τους όρους του κατ'οίκον περιορισμού.
Με πληροφορίες από ΝΥΤ