Κορυφαίος αξιωματούχος υγείας στην Κίνα κάλεσε τους πολίτες «να μην αγγίζουν αλλοδαπούς» μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.
Ο Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολογίας στο Κινεζικό Κέντρο Διαχείρισης και Πρόληψης Ασθενειών, έγραψε στο Weibo - μία πλατφόρμα αντίστοιχη του Twitter - πως οι αυστηροί κανόνες της Κίνας είχαν αποτρέψει την εμφάνιση και διασπορά της ευλογίας, μέχρι που «ξέφυγε».
Το κρούσμα εντοπίστηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Τσονγκίνγκ και γίνεται λόγος για «ταξιδιώτη από το εξωτερικό» ο οποίος ήταν υπό περιορισμό, λόγω των κανονισμών κατά του κορωνοϊού, όταν και εμφάνισε συμπτώματα. Αλλά, δεν έχει γίνει γνωστό εάν το πρόσωπο αυτό είναι Κινέζος ή ξένος υπήκοος.
Οι περιπτώσεις ευλογίας των πιθήκων, άρχισαν να κάνουν την «εμφάνισή» τους στον κόσμο τον Μάιο και χώρες, όπως οι ΗΠΑ, καταγράφουν ήδη δεκάδες χιλιάδες περιστατικά.
«Είναι απαραίτητο και σημαντικό να ενισχυθεί η παρακολούθηση και η πρόληψη της ευλογίας των πιθήκων» έγραψε ο Wu, δίνοντας έμφαση στο ρίσκο διασποράς του ιού μέσω των αεροπορικών ταξιδιών και της στενής επαφής. Έδωσε συμβουλές προστασίας στο κοινό, με την πρώτη εξ αυτών να είναι: «Μην έρχεστε σε επαφή δέρμα με δέρμα με αλλοδαπούς».
Αυτή του η σύσταση οδήγησε σε διχασμό των χρηστών της πλατφόρμας, με ορισμένους να τον επαινούν για τη συμβουλή του και να χαίρονται γιατί δεν γνωρίζουν ξένους και άλλους να κάνουν λόγο για διχαστικό λόγο και ξενοφοβία.
«Είναι, κατά κάποιον τρόπο, όπως όταν ξεκίνησε η πανδημία. Όταν ορισμένοι στο εξωτερικό απέφευγαν κάθε Κινέζο που έβλεπαν, λόγω φόβου» σημείωσε ένας χρήστης. «Δεν πιστεύω πως αυτά τα δύο πράγματα έχουμε επιστημονική βάση, είναι πολύ γενικά και θα επιδεινώσουν τον δημόσιο πανικό». Άλλοι, επεσήμανε πως είναι πολλοί οι ξένοι που εργάζονται και διαμένουν στην Κίνα και δεν έχουν κάνει ταξίδι στο εξωτερικό τελευταία και άρα κινδυνεύουν το ίδιο με έναν ντόπιο.
Ακόμα o Wu, προέτρεψε τους πολίτες να διατηρούν τους κανονισμούς υγιεινής, να αποφεύγουν τη στενή επαφή με αγνώστους και να χρησιμοποιούν χαρτί τουαλέτας μιας χρήσης ή να απολυμαίνουν τα καθίσματα της τουαλέτας με αλκοολούχα μαντηλάκια πριν τα χρησιμοποιήσουν.
Η εξάντληση από την Covid
Οι έντονες αντιδράσεις στη σύσταση του επιστήμονα, φέρνει, και πάλι, στο προσκήνιο την κούραση που αισθάνονται οι Κινέζοι μετά από τρία χρόνια σκληρών πολιτικών κατά του κορωνοϊού, που έχουν μεταλλάξει πλήρως την καθημερινότητά τους και έχουν οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία.
Στην ηπειρωτική Κίνα είναι ακόμα σε ισχύ ορισμένοι από τους αυστηρότερους περιορισμούς κατά της Covid - σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, περιορισμοί στα σύνορα, υποχρεωτικές καραντίνες, κοινωνική απομόνωση αλλά και ξαφνικά lockdown, που οδηγούν πολλούς πολίτες σε ξαφνική «ομηρία», ακόμα και σε καταστήματα και κτήρια γραφείων.
Ειδικοί εκτιμούν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο υγειονομικό συναγερμό και ακόμα και κυβερνητικά μέσα παραδέχονται πως ο ιός «απειλεί ελάχιστα».
Ωστόσο, όλες οι πλευρές καλούν σε επαγρύπνηση, με ορισμένους ειδικούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη για «αυστηρή επιτήρηση» και αντίμετρα.
Με πληροφορίες από CNN